Nieuws Leiderschap

In deze Haagse koffiezaak geldt een 'no work policy'

Laptops in koffietentjes zijn gemeengoed, maar niet bij BOON in Den Haag. De 'sfeerbedervers' dwongen eigenaresse Lianne Bertens tot het instellen van een 'no work policy', vertelt zij tegen het AD.

Lisa Vos | Foto Daniella van Bergen 6 augustus 2018

Boon lianne koffiezaak laptop verbod

O nee! Straks worden we nog zo'n laptop-café, dacht Lianne Bertens (59) toen BOON aan de Prinsestraat op een dag leek te zijn veranderd in een kantoorruimte. ,,Iedereen zat verscholen achter een beeldscherm en op het geluid van tikkende toetsenborden na, hoorde je niets." Dit was totaal niet wat de eigenaresse voor ogen had, dus stelde zij een 'no work policy' in. De laptop werd verbannen.

Sfeerbedervers

'Sfeerbedervers', noemt Bertens ze. ,,Zodra het apparaat wordt opengeklapt sluit men zich volledig voor de ruimte af." Notabene een openbare ruimte, vervolgt zij. ,,Het lijken wel zombies, gevangen in hun eigen bubbel. Behalve voor het beeldscherm, hebben ze voor niets en niemand oog. Zelfs niet voor die leuke meneer of mevrouw die toevallig ook in de zaak is."

Lees ook: Hoe Blushing-baas Gordon met koffie-imperium straks ook de supermarkten verovert

Ontmoeting

Het massale gebruik van de laptop staat in schril contrast met de essentie van koffie, meent Bertens. Die kenmerkt zich door ontmoeting en verbinding. ,,Als je iemand op de koffie uitnodigt, vraag je eigenlijk 'kom je even kletsen?' Koffie is een bindmiddel bij uitstek.'' Laptops verstoorden deze sociale functie, dus zat er niets anders op dan een verbod.

Lekker

Een prettige bijkomstigheid, vervolgt Bertens, is dat er weer geproefd wordt hoe lekker de koffie smaakt. ,,Werkende mensen die het zwarte goedje achterover slaan, kunnen dat nog weleens vergeten." Daarmee doe je de koffie tekort, vindt zij. ,,In één kopje zit namelijk zoveel werk."

Lees ook: De beste espressomachines komen niet uit Italië maar uit Nederland

Zzp'ers

De 'no work policy' staat nergens duidelijk vermeld. ,,Gasten die hun laptop erbij pakken, vraag ik of zij deze willen opbergen. Als zij toch aan het werk willen, vertel ik hen waar dat wél kan", zegt Bertens. ,,Natuurlijk snap ik dat zzp'ers af en toe buitenshuis willen werken, maar ga dan naar een koffietentje dat hiervoor geschapen is. Er zijn er immers genoeg die expliciet ook een werkplek zijn."

Boos

Niet iedereen heeft daar begrip voor. ,,Het komt weleens voor dat iemand boos weg loopt en dat vind ik dan prima." Bertens staat volledig achter haar beslissing. ,,Mensen praten weer met elkaar. En dat is leuk", lacht ze.

Krap

Wijzend naar het terras, vertelt de eigenaresse dat de beperkte ruimte van BOON in het voordeel werkt. ,,Het is allemaal vrij krap hier. Mensen worden min of meer gedwongen om wat dichterbij elkaar te zitten en te kletsen. Het zijn aardige mensen zeg ik dan. Ze bijten niet."

En dat blijkt: naast verschillende vriendschappen zijn er inmiddels zelfs twee liefdesrelaties in de koffietent ontstaan.

Koffie is een bindmiddel bij uitstek. Als je iemand op de koffie uitnodigt, vraag je eigenlijk 'kom je even kletsen?

Lianne Bertens