Nieuws Leiderschap

Zo loopt de jaarlijkse kerstborrel niet uit de hand

Ze vormen een vast ritueel tijdens de feestdagen: de kerst- en nieuwjaarsborrel van de zaak. Maar wat zijn nu precies de etiquetteregels met betrekking tot alcohol? Moet je hiervoor überhaupt regels opstellen? Het AD laat deskundigen aan het woord.

Naomi van Kalken | Foto: Shutterstock 15 december 2018

Kerstborrel drinken mate

De Kwestie

Mark (26) is sinds kort werkzaam bij een advocatenkantoor. Zijn nieuwe collega’s hebben het over niets anders dan over de aankomende kerst- en nieuwjaarsborrels. Hij begint er zelf ook al zin in te krijgen, maar hij vraagt zich ook af hoe die borrels precies verlopen. Kan hij gewoon een paar biertjes drinken? Of is het toch de bedoeling dat hij na twee glazen overgaat op de cola? En hoe komt hij hierachter?

De Kenners

Alcohol en de bedrijfsborrel lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar of het nou zo'n goed idee is dat er op een personeelsfeest gedronken wordt? Met alcohol in het spel vervagen grenzen en ontstaan er sneller ruzies. ,,De meeste problemen die zich voordoen tijdens of na het bedrijfsfeest, worden veroorzaakt door overmatige consumptie van alcohol”, aldus mr. Jan Dop, partner bij Russell advocaten.

Dop: ,,Alcoholmisbruik kan een reden kan zijn voor ontslag op staande voet, maar is dat niet altijd. Het alcoholmisbruik kan een ziekte zijn, of er is bijvoorbeeld sprake van een eenmalig incident, dat niet opweegt tegen vele jaren voorbeeldig functioneren. Ook kan de functie van de werknemer een rol spelen. Als iemand onmisbaar is voor het bedrijf, dan is men misschien bereid meer door de vingers te zien.’’

Soms melden medewerkers zich de dag na de kerstborrel ziek. ,,Het is dan de vraag of de werknemer echt ziek is of dat hij of zij een kater heeft. Wanneer je als werkgever twijfelt, kan je het best direct een spoedcontrole door een arboarts uit laten voeren”, aldus Dop. Je kan ook vooraf laten weten wat de gevolgen zijn bij ziekmelding vanwege een hevige kater. Ook kan je werknemers erop wijzen dat ze een vrije dag op kunnen nemen.

Lees ook: Mag je een werknemer ontslaan om een Facebookbericht?

De kerstborrels zijn niet enkel ellende. Mark Uilhoorn, advocaat en gespecialiseerd in het arbeids- en ontslagrecht: ,,De bijeenkomsten kunnen niet alleen gebruikt worden om met bekende collega’s te spreken, maar ook om contact te maken met mensen die je nog niet goed kent. Op deze manier kun je relaties met collega’s versterken en dat kan weer leiden tot betere samenwerking op de werkvloer.”

De meeste bedrijven hebben een alcoholbeleid. ,,Of dit beleid ook geldt tijdens een eventuele borrel, hangt af van hoe het bedrijf dit heeft ingesteld. Dit beleid moet ook gedragen worden door de werknemers: de OR moet het bijvoorbeeld omarmen. Het wordt aangeraden om hier als organisatie duidelijke afspraken over te maken. Het is namelijk vaak niet duidelijk wat wel en niet onder werktijd valtMaart wat er tijdens een kerstborrel gebeurt, is wel degelijk van invloed op je functioneren binnen een organisatie”, vertelt Ninette van Hasselt van het Trimbos Instituut.

Werkgevers doen er ook verstandig aan om ervoor te zorgen dat iedere werknemer bij binnenkomst in het bedrijf op de hoogte is van desbetreffend beleid, volgens Van Hasselt.

De Oplossing

Het is voor werknemers altijd prettig als er een duidelijk beleid is. Dit kan betrekking hebben op alcoholgebruik maar ook op social mediagebruik, zodat niet alles wat er op de kerstborrel gebeurt op het internet verschijnt. Daarnaast is drinken met mate altijd redelijk.