Combined ShapeAcademy Leiderschap

Ondernemerschap creëren: boekentips om je personeel het best te activeren

Als je meer ondernemerschap wilt creëren op de werkvloer zijn de volgende twee zaken als leidinggevende essentieel; ontwikkel een ‘ondernemende mindset’ bij jouw professionals en ontwikkel een inspirerende en veilige omgeving waarin professionals het gevoel hebben dat ze een eigen bedrijf runnen binnen de grote organisatie. Om je daarbij te helpen heeft Edwin Hansma, auteur van het boek ‘In iedereen schuilt een ondernemer’ de volgende tips onder elkaar gezet.

Edwin Hansma 28 april 2021

Leiderschap personeel ondernemerschap edwin hansma

Edwin Hansma: ,,Ondernemerschap betekent dat je kansen en mogelijkheden waarneemt, deze vervolgens benut en daarmee waarde creëert voor jezelf en/of anderen."

Edwin Hansma

In iedereen schuilt een ondernemer!

€17,50

Bestel het boek van Edwin Hansma hier bij de Ondernemer

Meer tips en lessen om je personeel te stimuleren zelf ondernemender te werken? Die vind je in het boek 'In iedereen schuilt een ondernemer!' van Edwin Hansma, de auteur van deze blog. Het boek is hier te koop in de eigen boekwinkel van De Ondernemer.

Tip 1: Leg uit wat ondernemerschap precies betekent

De grootste misvattingen omtrent ondernemen en ondernemerschap is dat het gros van de mensen deze termen associëren met het hebben van een eigen bedrijf, lange werkweken, veel geld verdienen of een hoge positie binnen een organisatie.

Niets is minder waar. Ondernemen betekent in beweging komen door jezelf “AAN” en in de “VOORUIT” te zetten. En ondernemerschap betekent dat je kansen en mogelijkheden waarneemt, deze vervolgens benut en daarmee waarde creëert voor jezelf en/of anderen. En waarde kun je heel breed interpreteren.

Stel je ziet dat thuis of op je werk iets niet goed gaat, je signaleert dat en wat doe je dan? Dan los je het op. Eigenlijk ben je dan al aan het ondernemen.

Zodra je mensen uitlegt welk gedrag er wordt verwacht, als het gaat om ondernemerschap, komen veel mensen al in beweging.

Tip 2: Stimuleer de andere weg naar Rome

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Mensen die hoog scoren op ondernemerschap hanteren in tegenstelling tot vele anderen een ongebruikelijke weg in het bereiken van hun resultaten.

Waar de meeste mensen zich in eerste instantie richten op het probleem, visualiseren zij de gewenste situatie. Hoe ziet het eruit als het gelukt is? Pas dan onderzoeken ze de huidige situatie en vragen zij zich af wat de belemmeringen zijn en wat er nog toegevoegd kan/moet worden.

Tip 3: Geef mensen hun ‘eigen bedrijf’

Ondernemerschap neemt significant toe als mensen hun taak, rol, functie of afdeling als ‘eigen bedrijf’ ervaren. Wat heb je daarvoor nodig? Betrokkenheid, ruimte en verantwoordelijkheid.

Edwin Hansma

In iedereen schuilt een ondernemer!

€17,50

Bestel het boek van Edwin Hansma hier bij de Ondernemer

Tip 4: Voorkom te veel en te strakke spelregels

Ondernemen betekent waarnemen, creëren, aanpassen en flexibel kunnen bijsturen. Als er te veel spelregels zijn en alles dicht geregeld is dan zeg je eigenlijk tegen je mensen; “Ik vertrouw je niet!” Niet raar toch dat mensen dan achterover gaan hangen en wachten op wat de leiding gaat doen.

Spreek een aantal spelregels met elkaar af. Zorg dat iedereen op de hoogte is en geef mensen vervolgens de ruimte en het vertrouwen. Zeker weten dat het ondernemerschap op de werkvloer dan toeneemt.

Meer tips en lessen om je personeel te stimuleren zelf ondernemender te werken? Die vind je in het boek 'In iedereen schuilt een ondernemer!' van Edwin Hansma, de auteur van deze blog. Het boek is hier te koop in de eigen boekwinkel van De Ondernemer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel