Nieuws Leiderschap

Hoe onzinregels personeel ziek maken volgens YoungCapital-baas Hugo de Koning

Hoe belangrijk bedrijfscultuur is, werd me laatst weer duidelijk toen ik vorige maand op bezoek was bij een klant. Er hing een naar sfeertje onder die lage plafonds. Mensen keken me niet aan, het was er donker en niemand was vrolijk. Toen ik hoorde dat het ziekteverzuim ruim boven de 10 procent lag, verbaasde mij dat niets. Dit zijn de woorden van YoungCapital-baas Hugo de Koning.

Hugo de Koning | Foto: Marlies Wessels 20 september 2018

Hugo de Koning Young Capital column onzinregeltjes

Hugo de Koning is medeoprichter van YoungCapital, een uitzendbureau voor jongeren. Geregeld neemt hij een kijkje in de keukens van bedrijven en afgelopen week kwam hij erachter wat onzinnige regels met medewerkers doen. Hij schreef er een column over op zijn LinkedIn-pagina, die met extra input en toestemming van De Koning hieronder te lezen is.

Ik zie een sterk verband tussen hoog ziekteverzuim en onzinnige regels. Bij de klant waar ik op bezoek was, mogen nieuwe medewerkers bijvoorbeeld de eerste vijf maanden geen vakantie opnemen. Dat is toch niet van deze tijd? Vinden hun managers ook. Die zeggen: “Meld je maar ziek.” Het uitzendbureau betaalt wel.

Ben je een bedrijf of een kostschool?

Onzinnige regels. Ik kan me er zo kwaad om maken. Parttime werken, maar wel fulltime beschikbaar moeten zijn voor een training. Niet thuis mogen werken, ook niet als je wasmachine bezorgd wordt. Verplicht in pak moeten. Vaste werktijden, waardoor je medewerkers dwingt in de spits te staan. Met dit soort triviale regeltjes pak je mensen hun vrijheid af. Hun autonomie. Dat legt druk op mensen.

Lees ook: Groeibriljant YoungCapital realiseert megagroei van 59 procent per jaar

Kostschooltje spelen

Als jouw werkgever kostschooltje speelt - en dus bepaalt wat je draagt, wanneer je naar huis mag en wanneer je vakantie mag opnemen - dan vind ik het niet gek dat je af en toe aan de druk wilt ontsnappen. Je zou best een vrije dag willen opnemen als je merkt dat je het nodig hebt, maar ja. Dat moet je drie dagen van tevoren plannen. Zo zijn de regels. En dus meld je je ziek.

Meer mensen zullen zich af en toe bekneld voelen en zich ziekmelden. Dat legt weer extra druk op de rest, die harder moet werken. Daardoor worden zij weer sneller ziek. Voor je het weet, liggen de eerste burn-outs op de loer. En waarom? Omdat je werkgever het belangrijker vindt dat mensen elke dag in- en uitklokken dan dat ze plezier in hun werk hebben.

Lees ook: Medewerkers alles bepalend voor groei AFAS

Geef je mensen hun vrijheid terug

Werkgevers, zijn jouw regeltjes nog van deze tijd? Zijn ze überhaupt wel nodig? Zet je er weleens een streep door? Doe jij wat je kunt om de vrijheid van je medewerkers te vergroten? Heb je e-learnings? Mogen mensen thuiswerken? En hoe zit het met flexibele werktijden?

Jouw mensen heb je ooit zelf uitgezocht. Waarom is het dan zo moeilijk om erop te vertrouwen dat ze doen wat ze moeten doen, ook als je ze vrij laat?

Medewerkers met een gevoel van autonomie gaan met meer plezier voor je aan de slag. Ze zijn prettiger in de omgang, intrinsiek gemotiveerd. En dan nu het beste nieuws: het enige wat jij hiervoor hoeft te doen, is loslaten.

Angstcultuur

Een blik in de comments onder de column van De Koning heeft ervoor gezorgd dat hij nog iets wilt toevoegen over de regels binnen multinational Shell. ,,De bedrijfscultuur van dit bedrijf heeft geen toekomst", zegt hij. ,,Er heerst daar een ongekende angstcultuur. Er zijn extreme regels die betrekking hebben op de veiligheid van het personeel. In het hoofdkantoor."

,,Als je als medewerker zijnde de leuning langs de trap niet gebruikt, volgen er heftige maatregelen. Als ik me niet vergis, word je na drie overtredingen ontslagen. Echt, ik maak geen geintje. Je wordt ook gestraft als je met twee bekertjes drinken in je handen rondloopt en in de parkeergarage wordt het personeel gelaserd. Rij je te hard, krijg je een waarschuwing. Doe je het nog eens, volgt ontslag. Het is te bizar voor woorden."

Meer YoungCapital?

In het radioprogramma van De Ondernemer op New Business Radio spraken we met Maurice Peeters, de director professionals van YoungCapital. In de uitzending vertelt Peeters onder meer waarom YoungCapital een eigen opleidingsinstituut optuigde voor studenten en wat bedrijven kunnen doen aan hevige personeelstekorten.