Podcast Boekencast De Ondernemer Leest
Samenwerken na de coronapandemie: hoe gaat het corporate brein daar mee om?
'Met de kennis die jij hebt opgedaan tijdens de coronacrisis, hoe vaak zou je nog naar kantoor willen?'. Die vraag stelt Kilian Wawoe -verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, consultant en een veelgevraagd spreker - in zijn boek 'Het Corporate Brein - Samenwerken na corona'. Interessante vraag, vinden Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink. Interessant genoeg om het boek kundig te bespreken in hun podcast.
Kilian Wawoe zijn nieuwste boek dat recent is verschenen en waarvoor hij onderzoek deed tijdens de coronapandemie, heet Het Corporate Brein. Dit is een methode voor een betere samenwerking in een organisatie na corona. Het boek is opgedeeld in drie delen:
- Samenwerken vóór corona
- Samenwerken tijdens corona
- Samenwerken post corona
In het boek worden de prestaties gekoppeld aan beloning. Je leest over het effect van doelen stellen, waarbij de auteur twee soorten doelen onderscheidt: leerdoelen en resultaatdoelen. Terwijl we als persoon behoefte hebben aan leerdoelen en ontwikkeling concentreert de organisatie zich op resultaatdoelen. Deze resultaatdoelen leveren in de huidige omgeving en het type werk dat we doen niet het gewenste resultaat op. Sterker nog: vaak veroorzaakt het problemen omdat het resultaat niet een duidelijke koppeling heeft met het moment dat de doelen worden bepaald.
'Met de juiste feedback ontwikkelen mensen zich en krijgen ze meer plezier in het werk. Functioneringsgesprekken zijn geen goed middel voor feedback geven'
Coaching van je medewerkers en de zwakken beschermen
In het boek schrijft Wawoe bij 17 keuzes voor een bedrijf over hoe je na corona gaat werken. Denk aan prestatie of resultaat, de doelen die je gaat stellen (prestatie of leerdoelen), organiseren van feedback, belonen, coaching van je medewerkers, de zwakken beschermen die moeite hebben met op afstand werken, de verbindingen organiseren, samenwerken stimuleren en wat de leiderschapsstijl is die je in deze nieuwe omgeving nodig hebt.
Opvallende lessen uit het boek 'Het Corporate Brein':
- Met de juiste feedback ontwikkelen mensen zich en krijgen ze meer plezier in het werk. Functioneringsgesprekken zijn geen goed middel voor feedback geven.
- Als mens willen we groeien en onszelf ontwikkelen, dit is een stuk lastiger geworden voor een manager om te organiseren tijdens corona. Dat komt door het werken op afstand en allerlei privé-uitdagingen.
- Kijken naar de kantoorkosten in de keuze naar weer terug naar kantoor of meer op afstand werken, heeft geen zin.
- Het bedrijf zou een plek moeten zijn ter bescherming van de zwakkeren.
- Personeelszaken is eigenlijk voor de bescherming van de werknemers.
Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink
Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.
Lees ook: Onderzoek toont aan: thuiswerken heeft géén invloed op de productiviteit