How-to Leiderschap

Terug naar kantoor: zo ga je fris met je team aan de slag zonder post-vakantiedip

De meesten van ons mogen weer naar kantoor. Als al die mooie, ontspannen vakantiegevoelens verdwijnen als sneeuw voor de zon, heb je misschien een post-vakantiedip! Herkenbaar? Hoe bereid je jezelf en je team voor op het weerzien met de collega’s? Bureau Zuidema heeft enkele adviezen op een rij gezet.

Van onze redactie 23 augustus 2022

Terug naar kantoor zomervakantie vakantiedip

Voor veel werknemers en werkgevers is de zomervakantie (bijna) voorbij. Met frisse zin aan de slag. Foto: Shutterstock

1. Spreek je teamleden aan op hun gedrag

Het ene dominante teamlid waar niet iedereen het zo goed mee kan vinden, is er natuurlijk ook weer na de vakantie. Of wat te denken van die pessimist. En maar klagen over het werk en roddelen over andere collega’s. Merk je dat jij, of je andere teamleden, last hebt van hun gedrag? Spreek het uit. Hou het wel netjes. Geef je grenzen aan. Laat weten wat voor effect hun gedrag op het team heeft en vraag ook wat er aan de andere kant speelt. Het resultaat: minder ergernis en daardoor meer werkplezier.

'Komen je werknemers alleen maar met bezwaren als je een goed voorstel hebt? Stel dan oprechte vragen en toon interesse in hoe zíj het probleem zouden oplossen'

2. Houd je doel en relatie met de werknemers in balans

Je hebt vast wel gemerkt dat je zin doordrijven leidt tot botsingen onderling. Soms moet je je doel juist even parkeren om later je beoogde resultaat te behalen. Komen je werknemers alleen maar met bezwaren als jij een goed voorstel hebt? Stel dan oprechte vragen en toon interesse in hoe zíj het probleem zouden oplossen. Je creëert zo ruimte in je hoofd en in het gesprek. Probeer dus altijd de balans te vinden tussen een doel en de relatie met het teamlid. Dat leidt tot een fijne, productieve samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en commitment.

Lees ook: Waarom kleine bedrijven populairder zijn onder werknemers: 'Ik voel me hier meer ondernemer'

3. Blijf jezelf elk jaar ontwikkelen en sta niet stil

Heb je erover nagedacht om meer te doen aan je persoonlijke ontwikkeling? Social skills zijn de power skills van de toekomst. Als je daarin groeit, sta je sterker in je schoenen. Je werkt beter samen en wordt ook nog eens productiever. Zo voorkom je dat je werk een sleur wordt. Maar vergeet ook vooral niet al je leuke vakantieverhalen te delen met je team.

Het Groeicollege

Ontwikkel jouw leiderschap en vergroot de ontwikkeling van talent binnen je bedrijf

De online hoorcolleges van Het Groeicollege geven jou de kans een persoonlijk groeiplan op te stellen die je direct kunt toepassen binnen jouw bedrijf en bij jouw medewerkers, wanneer je werkt aan jouw persoonlijke ontwikkeling en dat van je team. Leer hoe je als leidinggevende een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van talent en op welke manieren je dat rendement op talent kunt vergroten.

Nieuwsgierig geworden? Volg vrijblijvend een gratis hoorcollege.

Lees ook: Beginselen goed werkgeverschap: 8 handvatten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws