Nieuws Personeel

Mag jouw werknemer zomaar minder uren werken?

Wat moeten werknemers je wel en niet vertellen? Wat zijn hun rechten? En hoe los je lastige kwesties het beste op? Het AD geeft advies bij dilemma's op de werkvloer. Aflevering 6: mogen werknemers meer uren gaan werken als ze dat willen? En minder?

Jette Pellemans | Afbeelding: Shutterstock 15 september 2018

Meer minder werken shutterstock

De Kwestie

Linda (25) werkt drie dagen in de week bij een leuk kinderdagverblijf – voor die uren stond de vacature open toen ze vorig jaar op deze baan solliciteerde. Naast die drie dagen werkt ze nog twee dagen bij haar oude bijbaantje in de bouwmarkt, om rond te kunnen komen. Maar liever zou ze fulltime bij het kinderdagverblijf werken, waar haar hart ligt. Mag dat zomaar? Mag ze meer uren gaan werken als ze dat zou willen? En minder?

De Kenner

In eerste instantie zal Linda dit gewoon kunnen vragen aan haar werkgever: wie weet staat hij te springen om extra personeel en is hij dolblij met haar aanbod. Maar mocht Linda het officiëler aan willen pakken, dan krijgt ze te maken met de Wet Flexibel Werken. Een wet die per 1 januari 2016 is ingegaan om werknemers meer mogelijkheden te geven een dagje thuis te werken of om hun werkuren te wijzigen.

Lees ook: Mag je een werknemer ontslaan om een Facebookbericht?

Volgens die wet mogen werknemers een verzoek doen aan hun werkgever om een dag meer te gaan werken, maar: ,,Dan moet je eerst aan een aantal voorwaarden voldoen”, aldus advocaat arbeidsrecht Rick van Herk van De Clerc Advocaten Notariaat in Leiden. ,,Het bedrijf moet tien of meer werknemers hebben, de werknemer moet minimaal zes maanden in dienst zijn en het verzoek moet schriftelijk ingediend worden.”

Oké, allemaal check. Linda verstuurt de mail met haar wensen. Wat gebeurt er dan? ,,Haar baas zal haar verzoek in principe moeten inwilligen, tenzij hij goed kan uitleggen waarom niet.” zegt Van Herk. ,,Een weigering kan als er een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang is, zoals dat heet. Je mag het niet zomaar afwijzen simpelweg omdat het je niet zint.” Een zwaarwegend belang zou kunnen zijn dat er ernstige rooster-technische problemen ontstaan, of dat de veiligheid in het geding is.

Lees ook: Waarom de reistijd van je werknemers moet tellen als werktijd

Maar, zegt Van Herk, meer uren werken is vaak lastiger te regelen dan minder uren werken. Het werk is er vaak gewoonweg niet. Een werknemer mag het altijd vragen, maar de werkgever beslist.

Een verzoek tot minder werken kan dus ook. Bijvoorbeeld als een werknemer opleiding gaat volgen of een verandering heeft in de privésituatie. Rob van Dongen, alias ‘De Personeelsman’, geeft werkgevers advies op HR-gebied en had laatst zo’n situatie aan de hand. ,,Een dame gaf bij haar werknemer aan dat ze niet meer vijf, maar vier dagen wilde gaan werken omdat ze een burn-out had gehad. Lijkt me heel logisch. Ook zie je de laatste tijd steeds vaker dat mensen een dag vrij nemen om een eigen bedrijf op te starten naast hun huidige baan.”

Lees ook: Op deze manieren kun je een personeelstekort te lijf gaan

De werknemer heeft dus het recht om zo’n aanvraag in te dienen, maar dat betekent niet dat je die aanvraag ook 1-op-1 over moet nemen.

De nieuwsberichten met ‘hoera je hebt nu het recht om thuis te werken’ of ‘een dagje minder werken is zo geregeld’ die verschenen ten tijde van de invoering van de wet in 2016, zijn dus ietwat misleidend. Van Dongen: ,,Zo makkelijk is het niet geregeld. Een werknemer moet altijd het gesprek aan blijven gaan en beide partijen zullen met stevige argumenten moeten komen.”

De Oplossing

Als Linda het wil spelen via de Wet Flexibel Werken, zal ze dus een formeel verzoek moeten indienen om meer dagen te mogen werken. Maar, zo zegt advocaat Van Herk, zo’n verzoek komt niet vaak voor. ,,Dit is bij uitstek een onderwerp waar je gewoon onderling uitkomt. Sinds de invoering van deze wet zijn er pas een handvol rechtszaken over gevoerd. Mensen willen over het algemeen niet overhoop liggen met hun werkgever.”

Ook Personeelsman Van Dongen heeft zo’n zelfde ervaring. ,,Als mensen dit via zo’n Wet Flexibel Werken-verzoek spelen, komt er meteen een bepaalde spanning bij kijken. Het is dan meteen iets officieels, het staat zwart-op-wit op papier, er moet misschien een jurist bij komen kijken. Daar zit je als werkgever niet op te wachten.”
Linda kan dus beter gewoon een kop koffie drinken met haar baas en eens vragen wat er mogelijk is. Van Dongen: ,,Mijn gevoel is dat je er altijd wel uitkomt.’’