Nieuws Personeel

'Mijn kroeg is leeg gelopen door alle maatregelen'

Paul Hartman | Foto: Ruben Schipper 8 december 2015

Ondernemerharderwijkcafetschippertje1065

Harry Smink, eigenaar van café 't Schippertje in Harderwijk, vindt dat hij onevenredig hard is gepakt door de gemeente.

Ja, in zijn zaak op de hoek Bruggestraat-Vijhestraat is alcohol verkocht aan minderjarigen, en ja, ook hij weet dat dat niet is toegestaan. "Maar ik ben bij lange na niet de enige horeca-ondernemer die in fout is gegaan. Bovendien heb ik niet eens een waarschuwing gehad. In de eerste brief die wij ontvingen, stond direct al dat we tot en met 2 januari 2016 geen alcohol mogen schenken."

In zak en asAls burgemeester en wethouders van Harderwijk Smink een lesje wilden leren, dan is dat zeker gelukt. De Harderwijkse horeca-ondernemer zit in zak en as. December is normaliter de beste maand van het jaar voor 't Schippertje, maar nu weet Smink dus al zeker dat er tot en met 2 januari geen cent wordt verdiend. "Ik mag wel open, maar dat heeft gewoon geen nut. Je denkt toch niet dat ik mijn tent vol krijg als ik geen alcohol mag schenken?"

Het wordt de horeca de laatste jaren niet makkelijk gemaakt, vindt Smink. "Eerst kregen we te maken met het rookverbod en sinds vorig jaar mogen we niet langer alcohol schenken aan jongeren onder de 18. Door deze maatregelen is mijn tent leeggelopen. Ik sta met mijn rug tegen de muur. Kroegen in veel andere gemeenten worden niet of nauwelijks gecontroleerd. Die kunnen dus rustig alcohol blijven schenken aan minderjarigen. En hoe denk je dat het zit met restaurants? Zou iemand van de gemeente in de gaten houden of er bij eetgelegenheden wijn wordt gedronken door een minderjarige tafelgast? Ik ga geregeld uit eten en zie de regels voor mijn ogen gebroken worden. Er wordt met twee maten gemeten", vertelt hij in de Stentor.

Smink had er naar eigen zeggen vrede mee gehad als de gemeente hem had beboet. "Dat was terecht geweest. Ik ben de fout in gegaan en daarvoor dien ik te worden bestraft. Zelfs met een tijdelijk alcoholverbod had ik kunnen leven, als dat mij tenminste in januari of februari was opgelegd. Maar nu is m'n hele december naar de knoppen. Ik loop minimaal 20.000 euro mis. Dit is echt verschrikkelijk."