Nieuws Personeel

Moderna Textielservice BV in Hardenberg richt op duurzaamheid

Het is onderhand een geliefd reisdoel geworden: Moderna Textielservice BV op bedrijventerrein Broeklanden bij Hardenberg. Met de regelmaat van de klok worden er gasten ontvangen die het naadje van de kous willen weten over het bedrijf dat de duurzame ontwikkeling succesvol hoog in het vaandel heeft staan.

Van onze redactie 25 november 2015

Duurzaam1

'People, planet, profit' is er het streven bij Moderna, oftewel mensen, planeet dan wel milieu en opbrengst dan wel winst. Dit keer is het integrale platform Duurzaam Gebouwd uit Velp met zijn relaties te gast bij de Hardenbergse wasserij en stomerij voor een rondleiding.

Moderna-directeur Gert Stroeven is apetrots op het energiezuinige bedrijfspand dat werd gebouwd nadat de oorspronkelijke vestiging in Gramsbergen in 2013 door brand in de as werd gelegd. De duurzaamheid bij Moderna begint al buiten. Aan het pand zijn insectenhotels en uilenkasten opgehangen. Het dak is begroeid met Sedum (vetplanten, red.). Natuurvriendelijk, gaat langer mee dan gebruikelijke dakbedekking en werkt isolerend.

Zonnecollectoren zorgen voor de benodigde elektriciteit voor de verlichting in het gebouw, waarvoor uiteraard energiezuinige LED-lampen worden gebruikt.

Ook in de hal waar textiel wordt gewassen en gestoomd is duurzaamheid een hot item. Door toepassing van de modernste technieken is slechts tweeëneenhalve liter water per kilogram was nodig. En er kan op lage temperatuur worden gewassen voor hetzelfde schone resultaat. "We besparen veertig procent aan gas, terwijl de totale productie is toegenomen. Jaarlijks is dat voor ons een besparing van honderdduizend kuub gas, maar ook twaalf miljoen liter water per jaar", vergelijkt Stroeven met de oude situatie.

ZiekteverzuimNog een keertje jargon: bij Moderna wordt ook 'social return'-methodiek gehanteerd. Mensen die normaliter weinig tot geen kans op een baan maken, hebben bij het Hardenbergse bedrijf wel goede vooruitzichten op een vaste aanstelling.

"Ziekteverzuim? Dat is moeilijk te zien. Hij was al laag in Gramsbergen met drie procent ziekteverzuim. 'People, planet en profit' straalden we ook toen al uit", vertelt Stroeven. "Natuurlijk streven we naar nul procent, maar dat lukt natuurlijk niet. Verzuim heeft ook vaak met privé-problemene maken. Maar we maken het hier wel zo aangenaam mogelijk. We zijn een mensenbedrijf. Er is sfeer op de werkplek en kijk hier maar eens naar het bedrijfsrestaurant. Dat uurtje per dag hebben de medewerkers comfort."