Nieuws Personeel

Ontevreden ondernemer bouwt eigen datacenter

Conny Taheij | Foto: Cees van der Wal 25 november 2015

Datacenterdataplacealblasserdam1065

Dataplace begon in 2011 met een leeg datacentrum op bedrijventerrein Hoogendijk in Alblasserdam. Nu behoort het datacenter tot de elf snelst groeiende technologiebedrijven van Nederland, met een omzetgroei van 836 procent in vier jaar.

Eigenaar Gerben van der Veen (33) blijft bescheiden over deze positie in de Deloitte Technology Fast50 2015. "We zijn in positieve zin verrast. Het is goed om te laten zien dat we groeien, zeker voor klanten met koudwatervrees", zegt hij.

ErgernisEr heerst bij veel bedrijven nog steeds angst hun data en servers buiten de deur op te slaan. ,,Een bedrijf kan zonder IT niet meer werken. De praktijk wijst uit dat opslag in een datacenter altijd goedkoper is en vooral veiliger. Sinds onze start hebben we nog geen enkele storing gehad. Daar zijn we heel trots op.''

Dataplace is voortgekomen uit ergernis. Met zijn vorige bedrijf - hostingprovider ProServe in Papendrecht - had Gerben geen enkele invloed op de grote datacentra, veelal gevestigd in Amsterdam. Die ervaring en de groei van glasvezel in Nederland stimuleerden hem in 2010 het heft in eigen hand te nemen. Met de wensen en behoeften van de klant in het achterhoofd bouwde hij in de Drechtsteden aan een eigen datacentrum. "We hebben twaalf jaar aan de kant van de consument gestaan. We weten wat een klant wil."

NieuwkomerDe IT-bedrijven, die de snelle ontwikkeling van het werken in de cloud voorzagen, vertrouwden als eerste hun servers en data aan Dataplace toe. ,,Dat waren ook de meest kritische klanten voor ons als nieuwkomer. Inmiddels hebben we ons bewezen en zijn we na dat eerste jaar zo snel gegroeid, dat we nu klaar zijn voor de bouw van een tweede, aangrenzend datacenter.'