Nieuws Personeel

Oprichter Zwaluwe Bouw (71) staat nog vol in het bedrijf

Weldoener, ondernemer en duivenliefhebber. Madenaar Cor de Heijde werd onlangs geridderd. Donderdag wordt het nieuwe pand van zijn bedrijf Zwaluwe Bouw officieel geopend, schrijft BN de Stem.

Sjoerd Marcelissen | Foto: Marcel Otterspeer 25 oktober 2016

Zwaluwe bouw

Als hij terugdenkt aan het moment, komen de emoties los. "De kinderen waren erbij, de kleinkinderen vlogen me om de nek. Wij zijn een club die aan elkaar hangt, met elkaar optrekt. Ik ben een echt familiemens." Bijzonder trots is Cor de Heijde, oprichter en eigenaar van het bedrijf Zwaluwe Bouw, op zijn benoeming tot ridder. Burgemeester Gert de Kok 'overviel' hem enkele weken geleden tijdens een etentje in Geertruidenberg. "Het verraste me volkomen. Als je andere mensen kunt helpen, ben je daar niet mee bezig."

Nieuw pandDeze week wacht voor de Madenaar een nieuwe mijlpaal: de officiële opening van het nieuwe pand van Zwaluwe Bouw, gelegen op de grens van Wagenberg en Hooge Zwaluwe. Strak en fijn afgewerkt. Op de gang hangen foto's van gigantische projecten. Zoals een groot zorgcentrum in Oudenbosch, een klus waar tientallen miljoenen mee gemoeid waren. Andere parels zijn onder meer De Kloosterhoeve (Geertruidenberg) en Slotjesveste (Oosterhout).

Pensioen71 jaar is De Heijde, maar het werken staat hem nog lang niet tegen. "Met pensioen? Dat had ik op m'n 60ste al gekund. Ik vind het leuk om met die mannen om te gaan. Je moet ze aandacht geven. En voor ze klaar staan, als ze problemen hebben. Ook in bijvoorbeeld privésituaties. Daar moet je goed mee omgaan. Het gaat niet alleen om geld. Het mooiste is als mensen het naar hun zin hebben. Ik krijg daar een goed gevoel van."

TimmermanVijftien jaar was De Heijde toen hij de bouw in stapte als timmerman. "Ik kwam uit een arbeidersgezin met zeven kinderen, dus je ging werken. Tot je twintigste naar school zat er niet in. Maar ik vond het een heel erg mooi vak. Nog steeds. Je maakt iets met je handen. Naast het werk ging ik 's avonds cursussen volgen." De Madenaar is 23 als hij al de leiding heeft over 150 mensen. Onder meer bij Dura en Stam BV heeft hij sturende functies. "Ik had vermoedelijk de aangeboren kwaliteit om andere mensen beter te laten functioneren. Er wordt door bedrijven te makkelijk geroepen dat hun werknemers niet gemotiveerd zijn. Mijn ervaring zijn anders; je moet het samen doen."

Eigen businessNa enkele jaren in een leidinggevende functie bij de grote aannemers besluit De Heijde voor zichzelf te beginnen. In 1981 vestigt de Madenaar zich met zijn bedrijf in Lage Zwaluwe. "Daar was niks. In Made had je aannemers genoeg. Feitelijk sta ik sinds mijn 22ste niet meer zelf in de bouw. Anders kun je het niet zo lang volhouden."

Zwaluwe Bouw groeit uit tot een groot bedrijf, met inmiddels al een tijd zo'n 120 mensen in dienst. Zowat ongeschonden is de zaak de crisis door gekomen. Volgens De Heijde heeft dat te maken met 'teamgeest'. Het is een begrip dat de Madenaar graag aanhaalt. "Ik heb nooit geloofd in het opjagen van mensen. Elke werknemer heeft iets waarin ie handiger is dan jij. Daar moet je gebruik van maken. Tegen een goed team kan niets op." Al geeft hij toe: "In die jaren viel de omzet wel wat weg. De concurrentie was groot. Wij zijn eens naar een bijeenkomst in Breda geweest. Daar zaten 42 kandidaat-aannemers voor één klus binnen. Nou, we hebben onze spullen gepakt en we zijn weggegaan. Ik vind dat zo idioot. We hebben toen nieuwbouw op een laag pitje gezet en doen veel aan onderhoud en renovatie. Zo zijn we nu met de restauratie van Catharinadal in Oosterhout bezig." Zijn filosofie is duidelijk: klussen mogen niet te ver weg zijn. "Niet verder dan 35 km. Voor onze mensen is het niet goed als ze dagelijks drie uur in de auto moeten zitten. Dat komt de werkprestatie niet ten goede."

DuivenliefhebberNaast ondernemer is De Heijde duivenliefhebber en weldoener. Op sommige sites wordt hij als 'legende' omschreven in de duivenwereld, vanwege het speciale ras dat hij heeft ontwikkeld.

"Bij mijn duiven kan ik alles loslaten. Ik kan er echt van genieten als een duif om 7.00 uur uur wordt losgelaten in Bordeaux en dezelfde dag 's avonds terugkomt. Prachtig. Eén duif van mij is in staat om in 24 uur te vliegen van Made naar Barcelona." De Heijde houdt er internationale contacten aan over. Hij krijgt brieven uit Japan en Denemarken, bezoek uit Italië. Hij stelt zijn duiven beschikbaar voor het goede doel. Een duif wordt bijvoorbeeld in Italië geveild en levert soms wel 2.000 euro op. "Voor Huntington-patiënten heb ik wel eens 40.000 euro opgehaald. Ik krijg daar naderhand netjes een verslag van. Of ik ooit heb gedacht om zo zelf geld te verdienen? Het kan makkelijk, maar ik doe het niet. Dat gaat niet veranderen. Ik vind het fijn zo een bijdrage te leveren. Voor mij hoeft er geen drukte omheen."

OpvolgerGeen gekke dingen doen. Het is wat De Heijde uitstraalt en waar maakt. "Je moet bij de werkelijkheid blijven." Donderdag legt burgemeester De Kok symbolisch de eerste steen aan de Thijssenweg. Het pand is klaar voor de snel veranderende bouwwereld. "Veel wordt prefab gemaakt. Dan kun je elementen als een bad al maken en later zo in een woning zetten. Je bent minder afhankelijk van het weer. Werknemers hoeven niet buiten in de kou te staan."

Het gebouw wordt al enkele weken gebruikt. "Alles is nieuw, de computers, het systeem. We zijn zo vanuit Zevenbergschen Hoek hier ingetrokken."

De Heijde hoopt dat Zwaluwe Bouw nog lang in de familie blijft. "Als ik eruit stap, is alles geregeld. Het bedrijf blijft familie-eigendom. Een van mijn dochters doet nu personeelszaken. Als een van de kleinkinderen er ooit in gaat, dan zou ik dat mooi vinden. Maar ze moeten het ook willen en kunnen. Ik ga door zolang ik het leuk vind. Hele dagen thuis zitten, wil ik niet."