Aangeboden door Perflexxion

Branded Content Personeel

Hoe ga ik efficiënt om met personeelskosten?

Personeelskosten vormen een aanzienlijk onderdeel van het totale kostenplaatje van een bedrijf. Daarom is het belangrijk om deze kosten in de hand te houden en waar mogelijk zelfs te verlagen. Maar hoe doe je dit, zonder jezelf in de vingers te snijden? Waar kun je op sturen, zonder in te boeten aan de productiviteit, continuïteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers?

Lieke van Zuilekom 20 mei 2021

000001 9201602 856

Onboarden bekent letterlijk ‘aan boord gaan’ en staat voor het uitgebreid inwerken van nieuwe medewerkers. Foto: Inge Nusselder

Veel bedrijven hebben hun voordeur wijd open staan. Zij nemen regelmatig nieuwe medewerkers aan, die helaas ook net zo hard weer uitstromen. Een enorme verspilling van tijd én kosten, want steeds opnieuw moeten sollicitatiegesprekken worden gevoerd en kandidaten worden ingewerkt die, tegen de tijd dat ze gaan renderen, al lang weer zijn vertrokken. Een goed onboardingsprogramma biedt hiervoor een oplossing. Onboarden bekent letterlijk ‘aan boord gaan’ en staat voor het uitgebreid inwerken van nieuwe medewerkers. De belangrijkste doelen zijn om medewerkers:

  • Inzicht te geven in hun rol, functie en werkzaamheden.
  • Kennis te laten maken met hun team en leidinggevende(n).
  • Vertrouwd te maken met de branche- en bedrijfscultuur, missie, visie en kernwaarden.
  • Bekend te maken met alle beleidsmatige regels, voorschriften en bedrijfsprocessen.

Focus op het boeien, binden én behouden van medewerkers

Om te zorgen dat medewerkers ook ná de onboardingsperiode aangehaakt blijven, zijn regelmatige ambitiegesprekken essentieel. Immers zijn ambities de basis voor duurzame inzetbaarheid én effectiviteit – en dus voor het boeien, binden en behouden van medewerkers. Welke vaardigheden hebben medewerkers? Wat zijn hun kwaliteiten? En waar willen zij nog verder in groeien? Wat zijn hun ambities op korte én lange termijn? En hoe kun je hier als bedrijf in ondersteunen?

,,Wanneer medewerkers goed in hun vel zitten en met plezier naar hun werk gaan, zijn zij minder geneigd om te verzuimen''

Serife Evers, Sales- en Marketingmanager Perflexxion

Bespaar kosten door ziekteverzuim te verminderen

Een enorme kostenpost voor bedrijven is verzuim. Dit verzuim is niet alleen afhankelijk van ziekte of gezondheidsproblemen, maar wordt ook beïnvloed door betrokkenheid en werkdruk. Bij een lagere betrokkenheid, in combinatie met een hoge werkdruk, is het verzuim volgens cijfers zelfs tot twee keer zo hoog als bij werknemers met een hoge betrokkenheid. Help werkplaatschefs, groepsleiders, teamleiders en voormannen daarom om de best mogelijke werkomstandigheden voor alle medewerkers te creëren, maar ook om de communicatie te verbeteren en drempels te verlagen. Immers: wanneer medewerkers goed in hun vel zitten en met plezier naar hun werk gaan, zijn zij minder geneigd om te verzuimen.

Download de gratis whitepaper

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om je personeelskosten in de hand te houden? Download dan de gratis whitepaper, waarin 10 waardevolle tips worden gedeeld.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws