Nieuws Personeel

Personeel nodig? Stuur een appje

Jolan Douwes 18 november 2015

Whatsappsolliciteren1065

Bij de Albert Heijn in Middelburg is een nieuwe vakkenvuller nodig. Een mooi bijbaantje voor een 15-jarige scholier. Via Whats-App geeft de teamleider het door aan zijn ploeg. Hij doet er een linkje met de vacature bij. Vanaf dat moment gaan zo'n twintig vakkenvullers zijn bericht rondsturen. Wel selectief, natuurlijk, want als ze er een lanterfanter bij halen, moeten ze zelf harder werken.

Groene icoontje"Binnen de kortste keren bereiken we zo honderd jongeren in de buurt", zegt Rene Herremans, manager employer branding, tegen de Volkskrant. In gewoon Nederlands: hij is verantwoordelijk voor de werving en de reputatie van Albert Heijn als werkgever. De supermarkt is een van de eerste Nederlandse bedrijven die de mobieleberichtendienst met het groene icoontje inzet voor het vinden van nieuw personeel.

Tamtam'Vooral voor bijbaantjes hebben we ambassadeurs nodig die hun vrienden via de tamtam tippen dat er een nieuwe caissière of verkoper wordt gezocht. Jongeren communiceren veel via WhatsApp en wij volgen ze daarin. Het gaat snel en het is goedkoop, want ze delen de vacatures gratis met hun netwerk. Dat doen ze selectiever dan via openbare kanalen zoals LinkedIn of Twitter. We verwachten dat medewerkers die via WhatsApp bij ons solliciteren dan ook beter bij onze winkel passen en langer blijven.'

Hoopgevende cijfersAllemaal voordelen dus, voor de werkgever en de nieuwe collega. Voorlopig zet Albert Heijn WhatsApp vooral in voor bijbanen. Maar als de trend doorzet, is de kans groot dat de supermarktketen vaker gaat werven op deze manier. Uit de grafieken blijkt dat 74 procent van de jonge sollicitanten die mobiel zijn getipt over een baan via WhatsApp naar de AH-site zijn gegaan. 40 procent heeft die nooit eerder bezocht en één op de tien besluit te solliciteren. Hoopgevende cijfers, vindt Herremans.

LaagdrempeligerLoopbaandeskundige Aaltje Vincent, bekend van boeken als Jobmarketing 2.0, volgt met bovengemiddelde interesse hoe WhatsApp een plaats verovert op de sollicitatiemarkt. "Het is nog laagdrempeliger en dichter op de huid dan Twitter of Facebook. En meer privé. Je wilt niet altijd openlijk zeggen: is dit iets voor jou? Als je ergens een vacature ziet, kun je meteen een fotootje schieten en doorsturen. Hoor je in het nieuws dat ergens banen vrijkomen, dan app je dat gauw naar iemand die een baan zoekt in die sector."

DorpspleinRuim 60 procent van de Nederlanders die werken, heeft al een Linked-In-profiel. "Maar het blijft ingewikkeld om daar je weg in te vinden. Ik was vanochtend bij een bijeenkomst voor mensen in de bijstand in Zwolle. Sommigen vertelden me dat ze ertegenopzien met LinkedIn aan de slag te gaan. Met WhatsApp kunnen ze wel al overweg. Als ze ergens opvangen dat er vacatures zijn en die mobiel met elkaar delen, zijn ze al een heel eind. Wat dat betreft is WhatsApp net het dorpsplein van vroeger."

Lees verder op Volkskrant.nl

WhatsApp-tips voor werkzoekenden1. Houd je status zakelijk. 'Geen frivoliteiten die een verkeerde indruk kunnen wekken. Bijvoorbeeld dat je overdag liever slaapt of net op je kop staat. Noem je beroep of verwijs naar je LinkedIn.'2. Zet er een professionele foto bij, liefst dezelfde als op LinkedIn. 'Trek geen gekke bekken, draag geen zonnebril en neem niet net een slok van je biertje.'3. Spreek je voicemail kort en zakelijk in. 'Zet geen gekke stem op en roep niet: Hee hallo! Je kunt wel toevoegen: 'Heeft u me dringend nodig, stuur dan een Whats-App.'

Bron: sollicitatie-expert Aaltje Vincent