Nieuws Personeel
Oprichter Mooie Boules: 'Focus op behoud van personeel, niet op het aantrekken ervan'
Natuurlijk begrijpt Rogier van Genugten als oprichter van Mooie Boules dat horecaondernemers personeel proberen te werven middels ludieke acties. De oplossing van het tekort aan personeel zit ‘m volgens hem echter niet in het aantrekken van medewerkers, maar in het behoud ervan. ,,Stop met vissen in andermans vijver, vergroot de maatschappelijke bijdrage en zorg er samen voor dat de horeca weer een vette plek wordt om in te werken."

Rogier van Genugten, de oprichter van horecaketen Mooie Boules. Archieffoto
,,Inderdaad, zelf hebben wij op dit moment ook een tripje naar Parijs klaarliggen voor degene die onze nieuwe bedrijfsleiders worden in Amsterdam en Delft. Daar heb ik voor gekozen omdat ik dat leuker vind dan het toeschuiven van extra geld. Wij zijn een leuk bedrijf, dat wil ik in alles uitstralen en hoe tof is het dan als je naar Frankrijk kunt? Het land van jeu de boules.”
De oprichter van de zaak waarin Frankrijks favoriete bezigheid gecombineerd kan worden met een goede maaltijd en een drankje voegt er direct aan toe dat het onderdeel is van een groter geheel. ,,Iedereen is alleen maar bezig met het binnenhalen van nieuwe krachten, waardoor er te weinig aandacht is voor het behoud ervan. En dáár ligt onze focus. Ik probeer mijn tweehonderd mensen happy te maken. Zo staat er in juli iets moois te gebeuren voor alle medewerkers van ons bedrijf. Neem van mij aan dat het leuk wordt.”
Faciliteiten beschikbaar stellen voor ouders met een (te) laag budget
,,Daarnaast maken wij het leuk om voor Mooie Boules te werken door een maatschappelijke bijdrage te leveren die er ook echt toe doet. Normaal gesproken openen wij de deuren dagelijks om 16.00 uur, maar onze bedrijfsleider in Rotterdam vroeg mij waarom we niet al om twaalf uur kunnen beginnen. We zijn er dan alleen niet voor de ‘normale' gasten, maar voor ouders die hun kinderen een leuk uitje willen bieden maar daar geen geld voor hebben.” Tekst gaat verder onder de foto.
De locaties van Mooie Boules zijn geliefd in de grote steden. Foto: Floris Boven
Lees ook: Meer horecazaken te koop aangeboden en vaker speelt personeelstekort een rol
Het was een no-brainer voor Van Genugten ,,We hebben de ruimte, dus waarom zou je die niet benutten? Natuurlijk willen jongeren goed verdienen en fooi pakken, maar impact maken op de maatschappij is voor hen minstens zo belangrijk en bij ons kan dat. Het is echt mooi om te zien dat er steeds meer van dit soort initiatieven uit onze eigen organisatie komen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat mensen van buitenaf ons ook aantrekkelijk vinden en ervoor kiezen om voor Mooie Boules te gaan werken.”
Beter een dag dicht dan uitzendkrachten inhuren
Personeel koesteren en uitstralen dat je een geweldige horecagelegenheid bent dus. Maar werpt deze tactiek wel snel genoeg vruchten af? De zomer staat tenslotte voor de deur en de meeste terrassen zitten in de weekenden al bomvol.
Van Genugten: ,,Als je te weinig mensen hebt, kun je beter een dag dicht blijven om op de andere dagen met een hecht en sterk team te kunnen vlammen. Huur je uit nood bijvoorbeeld een dure uitzendkracht in om maar open te zijn, dan kan dit tot onrust en ontevredenheid binnen het team zorgen. Inkomens liggen anders en nieuwe mensen moeten ook eerst nog ingewerkt worden.”
"We zijn er dan niet voor de ‘normale gasten’, maar voor ouders die hun kinderen een leuk uitje willen bieden maar daar geen geld voor hebben"
,,We moeten als horecaondernemers niet in elkaars vijver gaan zitten vissen. Ook dat zorgt voor spanning. Nee, de uitdaging zit ‘m in het oppeppen van onze branche. Dit is een gedeelde uitdaging. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat de horeca weer een vette plek wordt om in te werken.” Het feit dat de eigenaar van vijf horecalocaties volgende week zijn zesde bar met jeu de boulesbanen opent, laat zien dat zijn tactiek de juiste is. ,,We hebben geen personele issues.”
- Horecaondernemer Ron Blaauw focust eveneens op het behoud van zijn personeel. Meer dan hij ooit deed: 'Vroeger dacht ik dat het om salaris ging. Dan gaf je iemand 300 euro erbij en dan moest hij weer even zijn mond houden'. Tijdens De Ondernemer Live Radio gingen hier uitgebreid over met hem in gesprek.
Lees ook: Horeca Herstelt helpt horecaondernemers met coronaschulden
Waardering uiten middels hoger salaris is acherhaald
Als directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) juicht Dirk Beljaarts het luidkeels toe dat Van Genugten zijn strijdwijze met iedereen deelt. Ook prijst hij hem voor het uiten van waardering richting zijn personeel. ,,In de nieuwe cao zit een financiële waardering, maar zoals Van Genugten zelf al aangeeft, draait het voor veel mensen niet alleen om het geld. Impact maken wordt belangrijk gevonden, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor opleidingsmogelijkheden.”
Beljaarts verwijst naar de introductie van de leerrekening binnen de horeca. ,,Werknemers krijgen een spaarpotje die langzaam maar zeker wordt gevuld door jou als ondernemer. Het personeel mag vervolgens zelf kiezen aan welke horeca gerelateerde cursus of training dit spaargeld uiteindelijk wordt uitgegeven. Je creëert een win-winsituatie.”
Dirk Beljaarts, directeur KHN. Foto: KHN
,,Heb je het over aantrekken van nieuwe krachten, dan zijn er echt veel meer mogelijkheden dan wij denken. Heb je als hoteleigenaar extra handen nodig om de ontbijtdienst gedaan te krijgen? Kijk dan eens naar zij-instromers of ouders van jonge kinderen die bijvoorbeeld twee ochtenden in de week willen werken. Zij brengen de kinderen ’s ochtends vroeg naar school, vervullen vervolgens de werkzaamheden in jouw hotel en zodra het ontbijt erop zit, kunnen ze de kleintjes weer ophalen.”
KHN: 20.000 horecaondernemers samenbrengen om problemen op te lossen
,,Zo zijn er legio voorbeelden”, besluit Beljaarts. ,,We moeten daar alleen veel meer bekendheid aan geven. Binnen KHN zijn we met een groot project bezig waarin we ondernemers met goede ideeën bij elkaar krijgen. Zij hebben vaak wel een plan, maar weten lang niet altijd bij wie ze ermee moeten aankloppen of hoe het tot uiting moet worden gebracht. Met de 20.000 ondernemers die wij samenbrengen, kunnen we dat probleem oplossen.”