Nieuws Personeel

Puttense Henk Kiks bouwt Thais Kwikfit-imperium

Jos Campman 26 november 2015

Henkbouwt Thaisimperium1065

Henk Kiks is CEO van B-Quik, de Thaise Kwikfit. Een jongen van de Veluwe, die het geluk vond in het Land van de Glimlach.

Bij de opening van weer een nieuw filiaal parkeert hij zijn gloednieuwe Porsche 911 ver van de ingang. Niet pronken, krijg je op de Veluwe van huis uit mee. Stom. Dit is Thailand. Haal die auto alsjeblieft op, zeggen z’n werknemers - we willen ’m zien! Ze zijn trots op een baas met zo’n wagen. Hier geen afgunstige of afkeurende blikken. Een dure auto betekent dat het goed gaat met de zaak. Dat straalt op iedereen af. Een Thais bedrijf is als een grote familie, weet Kiks.

De personeelsleden doen hem denken aan jongens die vroeger op straat in Putten tegen elkaar snoefden: ‘Mijn vader heeft een grotere auto dan de jouwe’. De B-Quik-familie van Henk Kiks neemt snel in omvang toe. Het bedrijf groeit onder zijn leiding van 23 naar 122 werkplaatsen. Als we hem spreken, is het aantal werknemers net met twee toegenomen tot 2.334. Hij weet het precies. Ook dat twee filiaalmanagers zich ziek meldden. Daar gaat hij straks achteraan.

Een Thais bedrijf is als een familie. "Ik ben het gezinshoofd. Ik ga naar crematies en huwelijken. Dat wordt meer dan op prijs gesteld. Laatst moest ik spreken op een trouwerij. Maar ik kon echt niet. Toen hebben ze het huwelijk verschoven. Ongelooflijk."

Ook wat betreft maatschappelijk ondernemen richt Kiks zich op ‘de familie’. "Internationals pronken hier graag met geld voor goede doelen. Maar ze betalen zelf het minimumloon. Ik probeer intern goed te zijn. Dat zet meer zoden aan de dijk." Bij B-Quik verdient iedereen bovengemiddeld. Maar voor Thailand nog opvallender: er is een goede ziektekostenverzekering. Voor het hele gezin. Zelfs voor de ouders: "Veel jongens komen uit arme gebieden. Als pa of ma ziek zijn, draaien de zonen op voor de kosten. Die storten zich dan in de schulden. Die ellende wil ik voorkomen."

Nieuwe wereld Henk Kiks (1962, aannemerszoon) komt na de autoschool bij Kwikfit terecht. Niet iedereen begrijpt dat hij - inmiddels tweede man - in 1996 opstapt voor een Aziatisch avontuur. Hij kan het aanbod niet weerstaan om in Indonesië een keten van autowerkplaatsen uit te rollen. "Ik voelde, dit is mijn kans om een nieuwe wereld te leren kennen." Door de Aziatische crisis loopt het Indonesië-project stuk. Maar uiteindelijk komt hij in 2000 als manager terecht bij B-Quik. Twee jaar later moet hij voor eigenaar Ford op zoek naar een koper. "Er kwamen allemaal schlemielen langs. Dan kan ik het beter zelf doen, dacht ik."

Kiks organiseert zijn bedrijf op ordelijke Hollandse wijze. Maar de Thaise cultuur is anders dan de Nederlandse. "Zo heeft de baas hier altijd gelijk. Dat lijkt gemakkelijk. Maar daardoor dreig je kritische informatie mis te lopen. Je moet via vragen stimuleren dat personeel zelf nadenkt en met ideeën komt… Ik ben financieel binnen, maar ik geniet ervan om het bedrijf verder te laten groeien en bloeien. Ook voor de jongens."