Nieuws Personeel

Rellen Geldermalsen: Gemeentehuis bestookt met vuurwerk

Van onze redactie 16 december 2015

Rellengeldermalsenasielzoekerscentrum1065

Het gemeentehuis van Geldermalsen is woensdagavond ontruimd, nadat buiten rellen ontstonden en actievoerders hekken vernielden en de raadszaal bestormden. De vergadering werd na korte tijd afgelast.

Lees ook:Waarom noodopvang big business is

De circa driehonderd mensen die aanwezig waren bij een vergadering over een toekomstig asielzoekerscentrum werden direct op de eerste verdieping in veiligheid gebracht. Na enige tijd werden de raadsleden en belangstellenden onder politiebegeleiding naar het nabijgelegen politiebureau gebracht.

In- en inverdrietig"En dan zeggen mensen bang te zijn voor asielzoekers. Ben in- en inverdrietig'', twitterde burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen.

In de buurt van het gemeentehuis stonden honderden actievoerders. Ze gooiden met vuurwerk, stenen en flessen naar de politie. Volgens een raadslid zijn ook ruiten van het gemeentehuis ingegooid. De mobiele eenheid van de politie voerde enkele charges uit en hield de actievoerders op afstand. De politie heeft waarschuwingsschoten gelost. Er zijn meerdere mensen aangehouden.

De ME was rond 22.00 uur nog steeds aanwezig en stond tegenover een groep jongeren die leuzen scandeerden als 'azc weg ermee'.

Vergadering over asielzoekerscentrumIn het gemeentehuis zou woensdagavond een vergadering worden gehouden over de komst van een asielzoekerscentrum. Die begon om 20.00 uur en werd kort daarna gestaakt door de onrust buiten.'Dit is ongehoord'De ontruiming van een raadszaal is natuurlijk ongehoord. Als je je mening wil uiten is daar alle ruimte voor. Dat ga je niet doen door met vuurwerk te gooien. Dat stelde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) in een eerste reactie woensdagavond op de ongeregeldheden. "Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens.'' Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt. Dat past niet bij een discussie, aldus de bewindsman.