Nieuws Salaris

Waarom easyJet-topman 38.000 euro salaris inlevert als gebaar naar vrouwen

Nauwelijks een half jaar aan het roer bij easyJet en nu al een groots gebaar, meldt Het Parool. Topman Johan Lundgren levert 34.000 pond (38.000 euro) salaris in, omdat hij niet méér wil verdienen dan zijn vrouwelijke voorganger, Carolyn McCall.

Herman Stil | Foto: ANP 1 februari 2018

Johan Lundgren

Waarom Lundgren niet al meteen bij zijn aanstelling vorig jaar over die salarisongelijkheid struikelde, maar deze een half jaar na dato tamelijk pregnant in de publiciteit brengt, is de vraag.

Bijgesteld

Lundgren zou dit jaar omgerekend ruim 840.000 euro salaris opstrijken. Maar op eigen verzoek is dat nu bijgesteld naar 802.000 euro, het laatste loon van zijn voorganger. Die wist dat overigens aardig aan te vullen met bonussen. In haar negen jaar bij easyJet toucheerde McCall 30 miljoen pond (ruim 34 miljoen euro) aan loon en bonussen.

Lees ook: De groeiambities van easyJet-topvrouw Carolyn McCall

De 55-jarige 'dame' stapte in september over naar mediabedrijf ITV. Daar viel ze in dezelfde storende sekseongelijkheid: haar jaarsalaris van 900.000 pond (ruim 1 miljoen euro) ligt ook daar zo'n 5 procent lager dan dat van haar (mannelijke) voorganger. Haar vaste bonus van 180 procent van dat loon en een prestatiebonus daarbovenop van maximaal 265 procent zullen de pijn wellicht wat verzachten.

Aanhoudende ophef

Lundgren heeft bij easyJet wel het fluïde deel van McCalls beloningspakket onverkort overgenomen. Het loonoffer zal hij daardoor waarschijnlijk ruimschoots compenseren.

Lundgrens stap komt na aanhoudende ophef in Groot-Brittannië over sekseongelijkheid op de salarisstrook. Onder meer bij staatsomroep BBC verdienen vrouwen in gelijke functies consequent minder dan mannen.

Wanverhouding

Het is Lundgren naar eigen zeggen vooral te doen om de scheve verhoudingen in de cockpits van de easyJetvloot aan te kaarten. 6 procent van de piloten bij easyJet is vrouw. Daarmee loopt de Britse budgetmaatschappij in de pas met KLM, waar 5 procent van de 2800 piloten vrouw is. Die wanverhouding heeft effect op het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen.

Bij easyJet verdienen mannen gemiddeld ruim de helft meer dan vrouwen, maar dat komt vooral door de oververtegenwoordiging van mannen bij de goedbetaalde cockpitbanen.