Aangeboden door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Branded Content Personeel

SBB maakt werk van praktijkleren en helpt bij verminderen personeelstekort

Zonder het mbo zouden we 41% van de beroepsbevolking missen. En sterker nog, er zouden veel minder verpleegkundigen aan het bed staan, minder pakketbezorgers door de straten rijden en nauwelijks warmtepompen of zonnepanelen geplaatst worden. Met het MKB als motor van de Nederlandse economie is het mbo de broodnodige brandstof.

Patrick Wessels 18 november 2021

SBB maakt werk van praktijkleren en helpt bij verminderen personeelstekort1

SBB brengt vanuit een verbindende rol mbo-scholen, bedrijven, sociale partners én brancheorganisaties bij elkaar. Foto: SBB

De vraag naar vakmensen neemt toe, terwijl aan de andere kant een groep mbo-studenten maar moeilijk een stageplaats kan vinden. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) maakt zich in opdracht van de ministeries van OCW en SZW sterk voor zowel de bedrijven, het beroepsonderwijs, werkenden en werkzoekenden. SBB brengt vanuit een verbindende rol mbo-scholen, bedrijven, sociale partners én brancheorganisaties bij elkaar.

Actieplan stages en leerbanen: iedereen een stageplek of leerbaan

Het is slechts één van de rollen van SBB. Daarnaast is de organisatie in Nederland bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het erkennen en adviseren van leerbedrijven, het opstellen van de kwalificatiestructuur en inzicht geven in data, cijfers en trends over de arbeidsmarkt, stages en banen.

De rol als verbinder tussen onderwijs en bedrijfsleven werd extra belangrijk toen het kabinet in maart 2020 het Actieplan stages en leerbanen lanceerde. Door de coronacrisis konden veel mbo-studenten geen stage vinden. Het tekort liep op. SBB ging daarmee aan de slag en realiseerde samen met haar partners 27.500 extra stageplaatsen. Op een totaal van 500.000 mbo-studenten betekende dat een oplossing voor meer dan 5 procent van de studenten.

''De grote meerderheid van de studenten blijft uiteindelijk verbonden aan het bedrijf waar stage werd gelopen''

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Tegelijkertijd is er na de eerste coronapieken een groeiend personeelstekort ontstaan. Met name MKB-organisaties hebben veel moeite om vakmensen te vinden. SBB ziet precies op dat snijpunt kansen om enerzijds iedere mbo-student een stageplek te bieden en anderzijds bedrijven te helpen om op termijn het personeelstekort op te lossen door nu te investeren in vakmensen van de toekomst.

SBB zoekt voor deze uitdagingen de samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs. Door met elkaar in gesprek te gaan en fijnmazige oplossingen te ontwikkelen komen er meer kwalitatief goede leerplekken bij, die mbo-studenten een stageplek bieden en daarna makkelijker vakmensen vinden. De grote meerderheid van de studenten blijft uiteindelijk verbonden aan het bedrijf waar stage werd gelopen.

Mbo-studenten koken voor daklozen in Amsterdam

Concrete voorbeelden uit de afgelopen periode maken goed duidelijk hoe SBB waarde creëert door het onderwijs, bedrijven en brancheorganisaties samen te brengen.

Een goed voorbeeld vormen de GGD-testlocaties bij de Zwolse 8. Mbo-studenten zoeken stages in de zorg. De ziekenhuizen draaien overuren, waardoor ze niet de begeleiding kunnen bieden die daarvoor nodig is. Een erkend leerbedrijf moet aan strikte kwaliteitseisen voldoen die SBB heeft opgesteld voldoen om een stageplek aan te kunnen bieden. GGD-testlocaties kunnen die begeleiding en kwaliteit wel bieden. Mbo-studenten hebben daardoor op grote schaal stageplaatsen kunnen vinden op de testlocaties.

Op een vergelijkbare manier werd de keuken van de Westergasfabriek in Amsterdam geopend voor mbo-studenten. Het terrein moest dicht voor bezoekers. De keukens werden heropend, zodat de studenten er konden koken voor daklozen in de stad en zo toch in de praktijk konden leren.

SBB kijkt samen met de betrokken partners naar specifieke regio’s en sectoren waar tekorten ontstaan. Door de samenwerking aan te gaan lukt het om meer bedrijven te erkennen als erkend leerbedrijf en daar stageplaatsen beschikbaar te maken. In het eerste half jaar van 2021 hebben maar liefst 8.848 bedrijven hun status als rrkend leerbedrijf verworven. Samen met hen heeft SBB het tekort van 27.500 stageplaatsen weg kunnen werken. Daarmee is het actieplan succesvol gebleken.

SBB brengt vanuit een verbindende rol mbo-scholen, bedrijven, sociale partners én brancheorganisaties bij elkaar. Foto: SBB

Wegwerken van het personeelstekort

Dat veel mbo-studenten betrokken blijven bij het bedrijf waar ze stagelopen biedt kansen voor MKB-ondernemers. De stageplaatsen kunnen, mede, helpen het personeelstekort te verminderen, dat voorlopig alleen maar lijkt te groeien.

De grote groep enthousiaste mbo-studenten bestaat namelijk uit zowel jongeren als ervaren medewerkers. De jongeren willen leren en delen de nieuwste geleerde inzichten. Ervaren medewerkers op mbo-niveau laten zich omscholen of bijscholen. Dat betekent dat er voor ieder bedrijf een interessante kandidaat beschikbaar is.

SBB nodigt alle bedrijven die de vakmensen van de toekomst willen opleiden en daarom erkend leerbedrijf willen worden uit om zich online aan te melden. Een Quickscan maakt snel inzichtelijk wat er nodig is om deze status te verwerven. Kijk op https://www.s-bb.nl/bedrijven/leerbedrijf-worden voor meer informatie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws