Nieuws Personeel

Ten onder aan bedrijfsongevallen

Sander van Mersbergen 26 november 2015

Kolencentraleborsselesluit1065

Dat de kolencentrale van Borssele dicht moest, was al even bekend. Maar na een reeks van dramatische ongelukken besloot de directie de installatie per direct te sluiten.

Over de inzet van zijn mensen heeft Marc Dumas nooit wat te klagen gehad. “De motivatie was altijd meer dan 100 procent,” zegt Dumas, tot april van dit jaar teamleider in de kolencentrale van Borssele. “Als er overgewerkt moest worden, had ik vaak zelfs de luxe dat ik mensen teleur moest stellen, zoveel aanmeldingen kreeg ik. De aangekondigde sluiting van de centrale (die voor eind dit jaar gepland stond, red.) veranderde daar niets aan.”

Een reeks incidenten in en rond de centrale deed dat wel. Het moreel onder het personeel is te zeer aangetast om nog door te gaan, zegt een woordvoerster van EPZ, de eigenaar van ‘Borssele’. De installatie is per direct gesloten. Afgelopen vrijdag viel een dode: een externe medewerker kwam in een kolentrechter terecht. Twee eerdere incidenten, in juli en september, eisten al een aantal zwaargewonden. “U moet zich voorstellen, dit is een kleine organisatie,” zegt de EPZ-woordvoerster. “Mensen kennen elkaar goed. In korte tijd drie incidenten met grote impact, dat hakt er in. Op een gegeven moment zeg je: nu is het voldoende. Daarom besloot de directie om tot sluiting over te gaan.”

Dat betekent dat de Zeeuwse kolencentrale 5 weken eerder dicht gaat dan de bedoeling was. Borssele is al tamelijk oud, sinds 1988 verstookt de installatie kolen voor stroomopwekking. In 2013 is afgesproken dat de vijf oude kolencentrales die Nederland rijk is in 2016 hun laatste vervuilende adem uitblazen. Borssele was daar één van.

Het personeel was daar vrij rustig onder, zeggen vertegenwoordigers van vakbonden CNV en FNV. Mensen hadden een paar jaar de tijd om een andere baan te vinden, binnen of buiten EPZ, en in veel gevallen is dat gelukt. Door de incidentenregen sinds de zomer wordt het toch nog een ontzettend treurig einde.

“De eerste mensen die bij de ongelukken waren, waren de EHBO’ers en brandweermensen van EPZ,” zegt Ruud Cornelissen (FNV). “Dat heeft veel impact, zeker als het een paar keer gebeurt. De stemming onder het personeel was down, voor veel mensen is het een opluchting dat de stekker er nu meteen uitgetrokken wordt.”

Op het moment van sluiting bood de centrale, niet te verwarren met de naburige kerncentrale, werk aan zo’n negentig mensen. “Toen de centrale nog op volle kracht actief was, werkten er 135,” zegt oud-teamleider Dumas. “Nadat bekend werd dat de centrale zou sluiten, is de onderhoudsploeg kleiner geworden.”

Onderhoud Het is verleidelijk een link te leggen tussen het een en ander. Een oude centrale, minder onderhoud, een reeks incidenten...

Niet doen, zegt Dumas. “Ik durf te zeggen dat het veiligheidsbeleid bij EPZ goed in elkaar zit. Er wordt nu wel minder onderhoud gepleegd, maar dat is omdat het onderhoud voor de lange termijn niet meer nodig was.”

Volgens de ex-teamleider zijn de ongelukken botte pech. De Inspectie SZW onderzoekt de incidenten op de centrale, maar heeft niet aangedrongen op sluiting van de installatie, zegt een woordvoerder.