Nieuws Personeel

Tot 9000 bouwbanen door schadeherstel

Van onze redactie 20 november 2015

Bouw banen onderzoek groningen

Het herstelwerk in het bevingsgebied kan 9000 banen opleveren, dat becijferde Willem van der Velde, oud-onderzoeker van de Rabobank, meldt Dagblad van het Noorden. Een sneak preview toont de resultaten van het onderzoek, die pas eind januri officiel wordt gepesenteerd, waaruit blijkt dat er twee varianten zijn doorgerekend.

Twee variantenDe eerste is het herstel en verduurzaming van 5000 huurwoningen. Dat kost 1 miljard euro en levert 9000 banen op. De tweede variant gold de aanpak van 6000 eigen woningen. Die investering van 600 miljoen levert 4100 banen op. Het gevolg is dat er enome druk op de arbeidsmarkt komt, want in de afgelopen jaren zijn veel mensen in de bouw afgevloeid en weinig nieuwe mensen opgeleid. Van der Velde : ,,Het wordt lastig het werk uitgevoerd te krijgen.''

AmbitieDe onderzoeker is van mening dat er in het bevingsgebied veel meer ambitie aan de dag gelegd moet worden. Die kan leiden tot meer zelfredzaamheid. Uit het onderzoek blijkt dat de provinice Groningen er niet slecht voor staat, maar dat er wel duidelijke verschillen zijn tussen de stad Groningen en Oost- Groningen. Daarmee vertelde hij niets nieuws. ,,Maar de bevingen kunnen een katalysator zijn'', stelde hij, ,,en bestaande problemen kunnen er sneller door opgelost worden.''Het onderzoek is uitgevoerd namens vier regionale Rabobanken.