Nieuws Personeel

Twee promoties op één kussen

Arnold Mandemaker | Foto: Jurriaan Balke 8 december 2015

Tweepromotieseenkussen1065

Het is vandaag een bijzondere dag voor An Deliaert en Pieter Broos uit Eindhoven. Het paar, werkzaam bij het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, promoveert veertig minuten na elkaar aan de Universiteit van Maastricht. Zij op een proefschrift over behandeling van littekens op de huid, hij op reparatie van een beschadigde buikslagader.

Het ontwerp van de beide proefschriften, gemaakt door bevriend ontwerper Eric Alberts, is op elkaar afgestemd. En dat geldt ook voor de uitnodigingen voor het feest. Dat zal voor haar niet te lang mogen duren, want ze gaat direct na de plechtigheid met zwangerschapsverlof. Hun tweede kind, een jongetje, wordt verwacht op 13 januari. Zusje Lola van anderhalf mag wel bij het feest zijn, maar niet bij de twee promotieplechtigheden. Want kinderen onder 6 jaar mogen niet in de promotiezaal zijn.

Het was voor het stel (hij 28, zij 35) de laatste maanden keihard werken. "Als Lola in bed lag zaten wij vaak tot laat in de avond tegenover elkaar te werken", zegt An Deliaert in het Eindhovens Dagblad. "We konden elkaar tips geven en beoordelen. Pieter was mijn stok achter de deur."

Nu of misschien wel nooitZij had tijdens de eerste zwangerschap haar promotie-onderzoek al eens tijdelijk stilgelegd. Met de tweede op komst wist ze: "Het wordt nu of misschien wel nooit." Het werd nu, met dank aan opa's en oma's en andere familieleden die hen af en toe wat taken uit handen namen.

Het paar is trots en blij met de dubbele promotie. Maar een naambordje op hun huis met twee maal 'doctor' komt er niet te hangen, zegt hij. "We gaan het niet van de daken schreeuwen."

An, geboren in het Belgische Bilzen, begon haar carrière als verpleegkundige in Maastricht. Via een tussenstudie aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen begon zij in 2008 aan de studie geneeskunde in Maastricht. Zij volgt nu de opleiding tot plastisch chirurg, die ze in 2019 hoopt af te ronden. Pieter, geboren in Oosterhout, wilde direct geneeskunde studeren, maar na twee keer uitgeloot te zijn was het pas in 2007 raak. Hij is arts-assistent bij de afdeling chirurgie in het Catharina en solliciteert volgend jaar voor de opleiding chirurgie.