Nieuws Personeel

Van Woerkom op de barricade voor detaillisten

Annemieke van Dongen 6 november 2015

Guidovanwoerkom1065

Leegstand, internet, criminaliteit: Guido van Woerkom ziet voldoende uitdagingen als belangenbehartiger van detaillisten.

Guido van Woerkom is weer onder de pannen. De bestuurder die in opspraak raakte toen hij solliciteerde naar de functie van Nationale Ombudsman, gaat vanaf januari de belangen behartigen van alle winkeliers, schrijft het Brabant Dagblad.

Marokkaanse taxichauffeursDe vorige sollicitatie van Guido van Woerkom (60) leidde tot een publieke afgang. Toen bleek dat hij in de race was om de nieuwe Nationale Ombudsman te worden, werd een vier jaar eerder gemaakte opmerking over Marokkaanse taxichauffeurs opgerakeld. Vervolgens bleek dat hij een vertrekpremie van 3,5 ton tegemoet kon zien bij de ANWB, die eigenlijk van hem af wilde.

MachteloosUiteindelijk besloot hij af te zien van de functie die een onberispelijk imago vereist. "De jacht die toen ontstond op mij, gun ik niemand", zei hij daarover. "Je bent zo machteloos." Na anderhalf jaar radiostilte maakte Detailhandel Nederland gisteren bekend dat de voormalige ANWB-baas de nieuwe voorzitter van de brancheorganisatie voor winkeliers wordt. Daar wacht hem veel werk: de detailhandel ligt sinds de opkomst van het internet zwaar onder vuur.

Eind vorig jaar vertelde u in deze krant dat u graag een baan wilde waarin u iets voor de maatschappij betekent. Heeft u die functie nu gevonden?"Zeker. Met 110.000 winkeliers die werk bieden aan 700.000 mensen is Detailhandel Nederland een zeer relevant onderdeel van de maatschappij. Bovendien sluit de functie, waarvoor ik gevraagd ben, goed aan bij mijn ervaring. Ik heb jaren gewerkt bij Albert Heijn en ben mijn carrière begonnen als belangenbehartiger bij de voorloper van deze brancheorganisatie. De cirkel is dus rond."

Als ombudsman had u willen opkomen voor de zwakkeren in de samenleving. Zijn winkeliers dat ook?"Ja, er zijn genoeg zaken om voor op te komen. Zoals de leegstand; er zijn te veel vierkante winkelmeters. Daar is nieuw beleid voor nodig. Ook de integratie van traditionele winkels met de opkomende internethandel is een uitdaging. Daarnaast is winkelcriminaliteit een groot probleem; met name de rondreizende bendes die op geraffineerde wijze winkels plunderen. Daar moet een einde aan komen. Voor zulke belangen ga ik me inzetten."

Bent u niet bang dat de ombudsmanaffaire die belangenbehartiging belemmert?"Nee. Het is een ontzettend nare periode geweest, waar niemand met plezier op terugkijkt. Maar dat boek is voor iedereen nu gesloten. De afgelopen anderhalf jaar was lang genoeg om het een plek te geven."

Heeft u bij Detailhandel Nederland ook de mogelijkheid van een vertrekpremie bedongen?"Nee, dat doen we niet meer. In principe is de functie hier voor twee keer drie jaar. Daarna houdt het op."