Nieuws Personeel

Veel meer banen in Amsterdam, iets minder werklozen

Het herstel van de arbeidsmarkt zet door. In Amsterdam groeit het aantal banen twee keer zo snel als in de rest van het land, dat schrijft Het Parool.

Bart van Zoelen 31 mei 2016

Winkelen Bijenkorf

Voor dit jaar en volgend jaar zal het aantal arbeidsplaatsen in de Amsterdamse regio in totaal met 35.000 groeien. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV in zijn jaarlijkse Arbeidsmarktprognose. Dit groeitempo van gemiddeld twee procent per jaar is zelfs het dubbele van de toename die voor heel Nederland wordt verwacht.

Want ook voor het hele land wordt gerekend op een duidelijke stijging van de werkgelegenheid. Voor 2016 en 2017 samen voorziet het UWV een groei van ruim tweehonderdduizend banen, zo'n één procent per jaar. Daarmee komt de stijging voor het eerst sinds de economische crisis weer boven het jaarlijkse gemiddelde over de afgelopen twee decennia.

Boven crisisniveauHet totale aantal banen komt zelfs weer boven het peil van voor de crisisjaren 2008-2014, waarin zo'n driehonderdduizend banen verdwenen. Maar in veel sectoren ligt het aantal banen nog ver onder het niveau van voor de crisis. In de bouw is dat zelfs een kwart minder, maar ook in de financiële dienstverlening - een belangrijke sector voor Amsterdam - is de werkgelegenheid met vijftien procent teruggelopen.

Verdwijnen banenVoor 2016 rekent het UWV in deze sector nog op het verdwijnen van zesduizend banen, waarvan een groot deel in Amsterdam. Volgend jaar zouden daar nog eens vierduizend banen vervallen.

Gestegen consumentenvertrouwenDe toename van het aantal banen in de detailhandel komt volgens de uitkeringsinstantie vooral door een gestegen consumentenvertrouwen in het hoogste én het goedkoopste segment. "We winkelen in de Bijenkorf en bij de Primark," aldus Alexandra Benning van het UWV.

SectorenDe groei zit de komende jaren behalve in de detailhandel vooral bij de uitzendbureaus, de groothandel, de horeca, specialistische zakelijke dienstverlening en de ict. Dat zijn ook sectoren die in en om Amsterdam veel gewicht in de schaal leggen.

In Amsterdam profiteren deze sectoren daarbij van de internationale oriëntatie van bedrijven en de nabijheid van Schiphol. Door de vele hoofdkantoren in de regio wordt Amsterdam ook weer aantrekkelijker voor andere bedrijven. Het groeiende toerisme stimuleert de werkgelegenheid in horeca en musea.

Zelfs in de bouw neemt het aantal banen voor het eerst in jaren weer toe. Ook in dat opzicht komt daar in Amsterdam een schepje bovenop door de snel aangetrokken woningmarkt.

Aantal WW-uitkeringen omlaagHet aantal WW-uitkeringen zal daardoor verder dalen, zowel in Amsterdam als in alle andere regio's, verwacht het UWV. Maar daarmee is niet gezegd dat ook de werkloosheid terugkeert tot het lage peil van voor de crisis. De stijging van de werkgelegenheid rond Amsterdam wordt namelijk deels gecompenseerd door de eveneens groeiende beroepsbevolking. Het aantal banen stijgt dan wel, er zijn ook meer mensen die naar de stad trekken en zich aanbieden op de arbeidsmarkt.

FlevolandDe stijging van de beroepsbevolking van 1,4 procent is in Groot-Amsterdam groter dan gemiddeld. Daarbij komt dat inwoners hier concurreren om banen met inwoners uit andere regio's. Dat geldt vooral voor Flevoland, waar de jonge beroepsbevolking nog het snelst groeit van alle regio's.