Nieuws Vitaliteit

Arbo Unie: 'Werkgevers schatten dat derde personeel ongezonde leefstijl heeft'

Hoe en wanneer ga je een gesprek aan over een gezonde leefstijl? Het blijkt een lastig onderwerp voor zowel personeel als bedrijven. Dit komt naar voren uit het onderzoek ‘Gezonde leefstijl’ van Arbo Unie onder meer dan 1000 werknemers en 400 werkgevers. Arbo Unie roept op tot de leefstijldialoog.

Van onze redactie 14 maart 2022

Personeel gezond arbo unie

Werkgevers merken wel degelijk dat hun medewerkers niet altijd een gezonde leefstijl hebben. Illustratie: Shutterstock

Werkgevers merken wel degelijk dat hun medewerkers niet altijd een gezonde leefstijl hebben, zo is terug te zien in het Arbo Unie-onderzoek. Dit kan directe gevolgen hebben voor het functioneren van personeel en daarmee het succes van de organisatie.

Opvallend is het volgens Arbo Unie dat gesprekken tussen werkgevers en werknemers wel kunnen gaan over de werk-privébalans en stress, en nauwelijks over voldoende beweging en de algemene gezondheid. Terwijl het juist gaat om de combinatie van sociaal-emotionele én fysieke factoren, die bepalen of iemand lekker in zijn vel zit.

''We zien dat werkgevers zitten te springen om gezonde en vitale mensen, terwijl veel werknemers flink ziek zijn geworden door corona vanwege een ongezonde leefstijl''

Willem van Rhenen, bestuurder Arbo Unie en hoogleraar Nyenrode Business University

Wanneer is advies goed werkgeverschap en wanneer bemoeizucht?

Toch geeft ruim de helft (53 procent) van de werkgevers aan niet in gesprek te gaan met hun medewerkers over gezonde leefstijl. Tegelijkertijd vindt een derde van de werknemers het lastig hierover te beginnen en vinden zij bovendien dat ze al behoorlijk gezond leven.

Werkgevers schatten in dat maar liefst 37 procent van het personeel een ongezonde leefstijl heeft en 28 procent maakt zich zelfs zorgen hierover. En ondanks dat 40 procent van de medewerkers daar een rol ziet weggelegd voor hun werkgever, blijft het gesprek uit. Men weet vaak niet precies of het besproken mag worden en zo ja, hoe en wanneer dan? En de meningen zijn verdeeld of het juist past bij goed werkgeverschap of dat het wordt gezien als bemoeizucht.

Lees ook: 'Als je nu geen tijd neemt voor je gezondheid, kun je straks flink wat tijd vrij maken voor je ziektes'

'Maatschappelijke belangen zijn te groot, zowel voor werknemers als voor werkgevers'

Prof. Dr. Willem van Rhenen, bestuurder bij Arbo Unie en hoogleraar Nyenrode Business University: ,,We moeten uit deze patstelling zien te komen, want de maatschappelijke belangen zijn te groot, zowel voor werknemers als voor werkgevers. De laatste groep wil goed functionerende werknemers en werknemers willen lekker werken en gezond oud worden. Het is letterlijk van levensbelang om het gesprek over gezonde leefstijl ook op de werkvloer te voeren en in actie te komen.''

Van Rhenen: ,,Laten we het huidige maatschappelijke momentum over gezond leven met beide handen ook op de werkvloer aangrijpen. We zien dat werkgevers zitten te springen om gezonde en vitale mensen, terwijl veel mensen flink ziek zijn geworden door corona vanwege een ongezonde leefstijl. Beide partijen hebben er dus baat bij te zoeken naar de beste manier om gezond te zijn en gezond te blijven.”

Lees ook: Werkgever moet altijd voor een gezonde en veilige werkomgeving zorgen

De werkgever is een hele belangrijke speler in de discussie over leefstijl. ,,We zien dit al bij onderwerpen als roken en alcoholgebruik. Maar nu steeds meer mensen zittend werk doen is het juist belangrijk om het gesprek te hebben over voldoende beweging en gezonde voeding en elkaar te helpen om in actie te komen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws