Nieuws Vitaliteit

Invloed corona op toekomstige werkplek: 'Hybride werkvorm nieuwe norm'

Thuiswerken was lange tijd voor veel bedrijven een taboe. Totdat een groot deel van werkend Nederland aan de keukentafel kwam te zitten. Computerschermen werden aangerukt, net als bureaustoelen. De coronacrisis heeft invloed op onze toekomstige werkplek, zowel thuis als op kantoor.

Nicole Roelands (AD) 18 januari 2021

Thuiswerken flexwerken bedrijven corona

Grote kantoortuinen zijn verleden tijd, net als lange gangen met alleen maar kantoortjes. Foto: Pix4Profs/Ron Magielse

Na verloop van tijd zat die keukenstoel toch niet zo lekker meer. En dat was merkbaar bij Wout Monseurs. De Bredase projectinrichter zag dit jaar een piek in de verkoop van bureaustoelen. In een aantal gevallen leverde ze een complete thuiswerkplek voor mensen. ,,Maar we verwachten daar een toename in als er meer duidelijkheid is over hoelang dit nog gaat duren”, vertelt eigenaar Rob Monseurs in het AD.

Twee dagen thuis en drie dagen op kantoor

De onduidelijkheid zorgde ook bij zijn bedrijf voor stagnatie. ,,We hadden nog nooit zoveel offertes lopen, maar de meeste kwamen net als de aanvragen tot stilstand. Bedrijven trapten op de rem. Lopende bestellingen mochten we niet uitleveren op de kantoren. Het was een onduidelijke tijd. Een eindpunt was er niet.”

Lees ook: Thuiswerken voor extreme ochtend- en avondmensen: wat doet dat?

Naar mate de coronatijd langer duurde, kwam het werk weer op gang. Het bedrijf richt zich met name op de middelgrote ondernemingen. Volgens Monseurs wordt er bij die bedrijven vaak nog op kantoor gewerkt. Medewerkers kunnen verspreid door het pand zitten en in sommige gevallen is het niet mogelijk is om vanuit huis te werken. ,,Je ziet dat bij de grote bedrijven meer wordt thuisgewerkt. Wij denken dat er uiteindelijk een hybride werkvorm van twee dagen thuis en drie dagen op kantoor zal overblijven”, vult commercieel directeur Johan Suijkerbuijk aan.

Grote vraag naar spatschermen voor op kantoor was er niet. Terwijl bijna iedere leverancier daarop inzette. Klanten waren meer geïnteresseerd in producten als mondkapjes, desinfectiemiddel en stickers met anderhalve meter erop.

"Een combinatie van kantoortuin met aparte ruimtes is de oplossing"

Rob Monseurs

Zitten is het nieuwe roken

Een ontwikkeling die voor de epidemie al is ingezet, is het hebben van een gezonde werkplek. Bijna ieder bureau dat Wout Monseurs verkoopt, is een zit-sta variant. Want: zitten is het nieuwe roken, zeggen verschillende deskundigen. ,,De verstelbare bureaus hebben een vlucht genomen. Ergonomie is tegenwoordig belangrijk en niet alleen voor mensen die al gezondheidsklachten hebben.”

Johan Suijkerbuik (links) en Rob Monseurs van projectinrichter Wout Monseurs.

Lees ook: Veel bedrijven stoppen per 1 januari met reiskostenvergoeding

Volgens de directeuren is het kantoor van de toekomst een ontmoetingsplek met een huiselijke inrichting en waarbij de kantine een soort clubhuis is. De lange gangen met links en rechts kantoren zijn verleden tijd, net zoals de grote kantoortuinen. ,,Een combinatie van kantoortuin met aparte ruimtes is de oplossing.”

Zolang veel mensen nog grotendeels thuiswerken adviseren ze bij Wout Monseurs om een zit-sta bureau te hebben met een goede bureaustoel. ,,Daarbij werkt een draadloze muis en toetsenbord het beste en is het belangrijk dat de ruimte er gezellig en warm uitziet. Wel moet je er geconcentreerd kunnen werken.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.