Aangeboden door Rijksoverheid

Branded Content Vitaliteit

Ondernemen én je inzetten tegen eenzaamheid: sportschoolhouder Mariska ging je voor

Voor Mariska Barrote Mondria is de klant allesbehalve een nummertje. In haar sportschool, Fit4lady Hillegom, is er alle ruimte voor persoonlijke aandacht en elkaar ontmoeten. ,,Toen ik nog werkte in de revalidatie en re-integratie, leerde ik hoeveel eenzaamheid er heerst. Daarom hebben wij een speciale koffietafel waar mensen elkaar ontmoeten. Even dat kopje koffie en een praatje, dat doet wonderen.”

Van onze redactie 1 november 2022

Ondernemen tegen eenzaamheid fit4lady

Mariska Barrote Mondria (l) in haar sportschool (fotografie: Machtelt Mostert)

In 2020 wordt Barrote Mondria eigenaar van Fit4lady Hillegom. „Als kersverse moeder wilde ik weer inshape komen. Daarom ging ik aan de slag bij Fit4lady. Deze sportschool is alleen voor vrouwen en ingericht om, op ieder niveau, binnen dertig minuten kracht- en conditietraining te doen.” Toen de school in de verkoop ging, nam Barrote Mondria het stokje over. „ Eenzaamheid heerst niet alleen bij ouderen, maar juist ook bij de generaties eronder. Daarom zet ik mij, met mijn sportschool, in tegen eenzaamheid.”

Een kopje koffie en een praatje

Bij Fit4lady Hillegom is de klant meer dan een ‘nummertje’. „Tijdens een training komt er iets los bij mensen. Ze ontspannen en willen hun verhaal kwijt. Laatst nog had ik een vrouw met een hele hoge ademhaling. In z’n algemeenheid zei ik: ‘Dat duidt vaak op angst of moeite met loslaten.’ Het raakte haar, dus vroeg ik door. De verhalen kwamen los en ik bood een luisterend oor.” Dat is bij Fit4lady Hillegom overigens heel normaal. „Wij hebben een speciale koffietafel waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Even dat kopje koffie en een praatje, dat doet wonderen.”

„Zelfs het kleinste gebaar, kan voor iemand al een enorm groot verschil maken”

Barrote Mondria kent al haar leden bij naam. „Ik weet wat hun (sport)doelen zijn en met welke uitdagingen ze te maken hebben. Fysiek, in de sportschool, maar ook mentaal, thuis. Daardoor kan ik niet alleen goed gericht advies, maar ook prettige persoonlijke aandacht geven. Als iemand een tijdje niet komt, informeer ik altijd even of alles wel goed gaat. En bij belangrijke gebeurtenissen, zoals een verjaardag of operatie, stuur ik een kaartje. Zelfs het kleinste gebaar, kan al een enorm groot verschil maken.”

Sport als middel tegen eenzaamheid

Sinds kort neemt Barrote Mondria ook deel aan de coalitie tegen eenzaamheid van de gemeente Hillegom, een samenwerking van maatschappelijke organisaties, ondernemers en de gemeente. Zodoende organiseert zij activiteiten om mensen, via sport en beweging, proactief met elkaar in contact te brengen. „De gemeenschappelijke interesse voor een bepaalde sport, verlaagt de drempel om over eenzaamheid te praten. Je gebruikt in die zin sport als middel, niet als doel.” Daarnaast organiseert Barrote Mondria ook speciale momentjes, buiten de openingstijden van de sportschool. „Op die tijdstippen is er één op één aandacht voor mensen die het spannend vinden om onder de mensen te komen of naar de sportschool te gaan. Dat neemt een drempel weg om met anderen in contact te komen.”

Ondernemen tegen eenzaamheid levert meer dan een glimlach op

Op het eerste gezicht, lijkt het misschien alsof Barrote Mondria erg veel tijd in ‘vrijwilligersactiviteiten’ steekt. En dat is, met gemiddeld vijf uur per week, ook zo. Toch verdient die tijd zichzelf dubbel en dwars terug, meent de onderneemster. „Ik doe dit voor de blijdschap van mensen. Als je niet oprecht geïnteresseerd bent in de mensen, kun je dit niet doen. Maar ik ben natuurlijk ook ondernemer. En ik denk dat het dankzij die persoonlijke aandacht is, dat mensen langer lid blijven. Ze ontwikkelen een band met de sportschool. En dat is gunstig, want een trouw klantenbestand is allesbehalve vanzelfsprekend. Bij de meeste sportscholen blijven mensen slechts een half jaar lid. Bij mijn sportschool is dat gemiddeld zo’n vier jaar.”

Elk klein gebaar helpt

Net als Barrote Mondria je inzetten tegen eenzaamheid? Kijk wat jij kan doen dat aansluit op jouw onderneming. Inspiratie vind je op de website van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van VWS. Wil jij met jouw organisatie ook een bijdrage leveren om eenzaamheid te verminderen? Landelijk of lokaal? Doe mee. Elk klein gebaar helpt. Kijk hier voor meer informatie.