Nieuws Vitaliteit

Bijna helft van ondernemers stoeit met hoge werkdruk of werk-privé balans

De meerderheid van de ondernemers verwacht dat de omzet aankomend jaar stijgt en geeft aan zich zorgen te maken over de hoge werkdruk die daaruit voortkomt. De werk-privébalans steeg op de agenda van ondernemers in een maand tijd van plek acht naar plek drie, zo blijkt uit de maandelijkse Bedrijvenmonitor van verzekeraar Interpolis.

Van onze redactie 17 november 2021

Werk prive balans bedrijvenmonitor interpolis vitaliteit

Door het aantrekken van de economie verwachten ondernemers dat de omzet aankomend jaar zal stijgen, maar 47 procent van de mkb-ondernemers geeft ook aan zich zorgen te maken over de hoge werkdruk die daarbij komt kijken. ,,Die zorgen worden gevoed door de krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast komen we opnieuw in een periode van veel thuiswerken, waardoor de grens tussen privé en werk vervaagt’, aldus René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis.

Zorgen om de gezondheid van ondernemers

Het verbeteren van de werk-privébalans is in de top tien van 'grootste zorgen' in een maand tijd dus ook flink gestegen. ,,We zien het probleem al anderhalf jaar. Doordat we opnieuw meer gaan thuiswerken verwachten we dat de juiste werk-privé balans vinden de komende periode nog lastiger zal worden. We maken ons dan ook zorgen om de gezondheid van de ondernemers." 21 procent van de ondernemers lukte het niet om in de pandemie een balans te vinden tussen werk en privé.

Lees ook: Werkgevers zien personeel uit rails lopen door negatieve effecten van thuiswerken

Ondernemers moeten zich bewust zijn van het verstoorde ritme

De meerderheid van de zzp-ondernemers geeft de werk-privébalans slechts een voldoende. Het creëren van momenten van ontspanning en niet altijd 'ja' zeggen blijken efficiënte manieren om de werk-privébalans goed te houden. Voets: ,,Opvallend is dat ondernemers aangeven bewust meer tijd te maken voor ontspanning, maar wij zien dat het merendeel nog steeds te weinig aan ontspanning doet. Het dagelijkse ritme is flink verstoord. We raden ondernemers aan zich bewust te zijn van het verstoorde ritme, omdat het einde van de pandemie voorlopig nog niet in zicht is."

Langdurig ziekteverzuim voorkomen met juiste werk-privé balans

Naast zorgen over de eigen privéproblemen maakt 48 procent van de mkb-ondernemers zich ook zorgen over de hoge werkdruk bij werknemers. ,,Het is goed om te zien dat ondernemers zich over het algemeen steeds bewuster zijn van het welzijn van medewerkers. Met het oog op het vele thuiswerken, opnieuw onzekerheid over de duur van de pandemie en tegelijkertijd de aantrekkende economie die voor meer werk zorgt, is de zorg voor een juiste werk-privé balans hard nodig om langdurig verzuim te voorkomen’, aldus Voets.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws