Podcast Vitaliteit

Volg je passie: het slechtste carrièreadvies volgens Carolina Pruis

Doen waar je het beste in bent en je passie volgen: het zijn vaak de standaardtips voor werkgeluk. Toch geeft Carolina Pruis een tegenovergesteld advies in haar boek Happy in je werk. Na een carrière als interim-directeur bij onder andere Pink Ribbon, Voetbal International en Aldipress deed ze onderzoek naar werkgeluk en besloot ze het roer om te gooien.

Van onze redactie 18 februari 2020

In onze podcast vertelt Pruis hoe zij als interim-directeur betrokken was bij reorganisaties en ontslagrondes van bedrijven die in een dal zaten. Hoewel ze talent had voor het werk, haalde ze er op den duur steeds minder voldoening uit. Een kantelpunt was een ontslagronde waarbij ze 55 mensen moest ontslaan en de dood van haar vader. Daardoor besloot Pruis het roer om te gooien en onderzoek te doen naar werk, zingeving en geluk. Haar inzichten verwerkte ze in Happy in je werk.

Voorwaarden voor werkplezier

Pruis kwam tot een paar opvallende inzichten. Dat doen waar je goed in bent niet altijd gelukkig maakt, bijvoorbeeld. Hoe het komt dat loodgieters, bloemisten en kappers het meeste werkgeluk ervaren. Waarom het versterken van je sterke punten meer effect heeft dan het verbeteren van je zwakke punten. En dat 'volg je passie' het slechtste carrièreadvies is dat je kunt krijgen.

,,80 procent van de mensen heeft helemaal geen passie,'' zegt Pruis daarover. ,,Bij de meeste mensen ontstaat passie pas als ze iets doen waar ze plezier in hebben: passie is het gevolg en niet oorsprong.'' Bovendien kan de passie opbranden als je er je werk van maakt.

Happy in je werk geeft ook inzicht in manieren waarop je als leidinggevende het werkgeluk van medewerkers kunt beïnvloeden. Persoonlijke autonomie is een belangrijke voorwaarde voor plezier in het werk en volgens Pruis is dit ook iets wat je bij je personeel moet stimuleren. ,,Het is belangrijk om te erkennen dat je met professionele werknemers te maken hebt, die je de ruimte moet geven om hun werk naar eigen goeddunken in te richten. Door te dicht op ze te gaan zitten vergal je hun werkplezier.''

11 tips uit Happy in je werk

Happy in je werk bestaat uit 11 tips voor werkgeluk, die Pruis en presentator Anna Neeltje de Boer in de podcast allemaal nalopen en praktisch toepasbaar maken voor werkgevers.