Podcast

Volg je passie: het slechtste carrièreadvies volgens Carolina Pruis

Doen waar je het beste in bent en je passie volgen: het zijn vaak de standaardtips voor werkgeluk. Toch geeft Carolina Pruis een tegenovergesteld advies in haar boek Happy in je werk. Na een carrière als interim-directeur bij onder andere Pink Ribbon, Voetbal International en Aldipress deed ze onderzoek naar werkgeluk en besloot ze het roer om te gooien.

Van onze redactie 18 februari 2020

In onze podcast vertelt Pruis hoe zij als interim-directeur betrokken was bij reorganisaties en ontslagrondes van bedrijven die in een dal zaten. Hoewel ze talent had voor het werk, haalde ze er op den duur steeds minder voldoening uit. Een kantelpunt was een ontslagronde waarbij ze 55 mensen moest ontslaan en de dood van haar vader. Daardoor besloot Pruis het roer om te gooien en onderzoek te doen naar werk, zingeving en geluk. Haar inzichten verwerkte ze in Happy in je werk.

Voorwaarden voor werkplezier

Pruis kwam tot een paar opvallende inzichten. Dat doen waar je goed in bent niet altijd gelukkig maakt, bijvoorbeeld. Hoe het komt dat loodgieters, bloemisten en kappers het meeste werkgeluk ervaren. Waarom het versterken van je sterke punten meer effect heeft dan het verbeteren van je zwakke punten. En dat 'volg je passie' het slechtste carrièreadvies is dat je kunt krijgen.

,,80 procent van de mensen heeft helemaal geen passie,'' zegt Pruis daarover. ,,Bij de meeste mensen ontstaat passie pas als ze iets doen waar ze plezier in hebben: passie is het gevolg en niet oorsprong.'' Bovendien kan de passie opbranden als je er je werk van maakt.

Lees ook: Blondjes Beleggen Beter: de beginnerstips van Janneke Willemse

Happy in je werk geeft ook inzicht in manieren waarop je als leidinggevende het werkgeluk van medewerkers kunt beïnvloeden. Persoonlijke autonomie is een belangrijke voorwaarde voor plezier in het werk en volgens Pruis is dit ook iets wat je bij je personeel moet stimuleren. ,,Het is belangrijk om te erkennen dat je met professionele werknemers te maken hebt, die je de ruimte moet geven om hun werk naar eigen goeddunken in te richten. Door te dicht op ze te gaan zitten vergal je hun werkplezier.''

11 tips uit Happy in je werk

Happy in je werk bestaat uit 11 tips voor werkgeluk, die Pruis en presentator Anna Neeltje de Boer in de podcast allemaal nalopen en praktisch toepasbaar maken voor werkgevers.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details