How-to Vitaliteit

'Vrije tijd kopen maakt gelukkiger'

Twee jaar geleden onderzocht Paul Smeets, econoom aan de Universiteit Maastricht, de geluksbeleving van 6.000 mensen om te ontdekken waar we blij van worden. De conclusie was dat tijd meer gelukkig maakt dan spullen. Volgens Smeets maken niet alleen de grote flatscreen en nieuwe telefoon gelukkig, maar ook de schoonmaakhulp en bezorgservice. Onderzoek uit 2018 van Pensioenmonitor bevestigt ook dat er behoefte is aan vrije tijd: 72% van alle werkenden gaf aan eerder te willen stoppen met werken.

Van onze redactie 13 november 2019

Vrije tijd gelukkiger 1

Dat merkt ook Remment-Jan Bakker, productmanager beleggen bij Evi van Lanschot. In zijn vorige functie als beleggingsadviseur hoorde hij verhalen van veertigers en vijftigers die ervan droomden rond hun zestigste met vervroegd pensioen te gaan. Hij ziet hoe beleggen mooie rendementen kan opleveren, maar ook grote twijfel en uitstelgedrag bij mensen die daardoor, veel te laat beginnen met beleggen om met vervroegd pensioen te kunnen.

Beleggen zit niet in onze aard

Dat uitstelgedrag is wel verklaarbaar. Uit gedragseconomisch onderzoek blijkt dat het niet in onze aard zit om te beleggen. We vermijden liever lastige onderwerpen en beslissingen, gaan ervan uit dat dingen goedkomen en overschatten vaak onze kennis en vaardigheden. Volgens economieprofessor David Hirshleifer kan dat vertrouwen helpen maar ook leiden tot hoogmoedigheid; ‘Whatsappende automobilisten gaan geloven dat ze geen ongeluk zullen veroorzaken en beleggers denken dat zij de markt wél kunnen verslaan’, vat Hirshleifer samen.

Vier stappen voor goede vermogensopbouw

Wil je met beleggen een mooi vermogen opbouwen, dan zul je volgens Bakker je natuurlijke neigingen tot uitstellen, zelfoverschatting en over-optimisme de baas moeten worden. Met behulp van wetenschappelijke kennis rond behavioral finance legt hij uit hoe je in vier stappen geleidelijk een goed vermogen op kunt bouwen.

1. Maak je droom concreet

Droom je ervan om eerder te stoppen met werken? Bepaal dan hoeveel jaar je eerder wilt stoppen met werken en hoeveel geld je daar per maand voor nodig hebt. ,,Door deze cijfers concreet te maken, schep je helderheid en heb je een gedefinieerd doel. Als mens heb je dat nodig, anders kom je niet in actie.''

2. Focus je op de lange termijn

Een goed rendement heeft tijd nodig, weet Bakker. ,,Helaas zijn we als mensen geneigd om meer naar de korte termijn te kijken. Een verschijnsel dat gedragseconomen temporal discounting noemen. Proefjes laten zien dat veel mensen liever € 50 nu krijgen dan € 80 euro over drie maanden. Ook dat verklaart waarom mensen weinig aandacht geven aan hun pensioen: dat is nog zó ver weg…''.

'Een goed rendement heeft tijd nodig'

Remment-Jan Bakker

3. Houd vast aan je beleggingsdoel

,,Omdat veel mensen complexe financiële beslissingen lastig vinden, kun je bij beleggen maar beter de knoop in een keer doorhakken. Kies een risicoprofiel dat bij je past, een startbedrag en een maandelijkse inleg, en besteed het beheer uit aan specialisten. Dan ben je verlost van die ingewikkelde taak en heb je er geen omkijken meer naar. Ook dat is een vorm van ‘tijd kopen’. Als je maandelijks automatisch inlegt, hoef je bovendien niet na te denken over het juiste instapmoment. Zo spreid je ook het risico.''

4. Check de ontwikkeling

Bakker: ,,Als je je beleggingen op de rit hebt, is het voldoende om af en toe te checken hoe je spaarpotje zich ontwikkelt en of je spaardoel nog steeds hetzelfde is. In andere woorden: of je dromen al werkelijkheid beginnen te worden. Zodat je straks inderdaad kunt kopen waar het om te doen was: meer vrije tijd. En daarmee meer geluk.''

Ook eerder stoppen met werken?

Wil je ook vrije tijd kopen om een aantal jaar eerder met pensioen te gaan? Met de vermogensgroeitool van Evi van Lanschot bereken je wat je nodig hebt om dit doel te bereiken. Met vermogensbeheer koop je tijd én behoud je toch de regie over je vermogen.