Nieuws Personeel

Hoe cateraar Hutten met een werknemerscommunity voor meer werkgeluk zorgt

Het is de Week van het Werkgeluk en daarom zet het AD een aantal bedrijven in de schijnwerper die op ludieke wijze met het geluk van hun personeel omgaan. Cateringbedrijf Hutten, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat, zet in op het communitygevoel.

Priscilla van Agteren en Naz Taha | Foto: Koen Verheijden 2 oktober 2018

Hutten catering 1

Werknemers zijn productiever en creatiever als ze meer persoonlijk contact hebben op de werkvloer, denken ze bij het Veghelse cateringbedrijf Hutten. Ze realiseren zich goed dat hun werknemers geluk ook grotendeels buiten het werk vinden. Daarom hebben ze een speciaal platform voor alle 2000 werknemers verspreid over 190 locaties in Nederland. Hutten is een bedrijf dat behalve goed eten ook duurzame doelen nastreeft.

Lees ook: Hoe AFAS-baas Bas van der Veldt zijn medewerkers gelukkig maakt door regels af te schaffen

Delen

Centraal staat: zo min mogelijk verspillen. Op 'Mijn Hutten', dat volgens HR-directeur Pascal Verheugd een beetje te vergelijken is met Facebook, kunnen werknemers spullen aan elkaar kunnen uitlenen, samen geld schenken aan een goed doel of een feestje organiseren met gesloten beurs.

Bijzondere ontmoetingen

,,Het platform is niet alleen functioneel, maar zorgt ook voor bijzondere ontmoetingen tussen medewerkers die niet direct met elkaar samenwerken", licht Verheugd toe. Via Mijn Hutten kunnen personeelsleden bijvoorbeeld gereedschap aan elkaar uitlenen. De meeste mensen hebben huis- tuin- en keukengerei dat ze nauwelijks of maar een paar keer per jaar gebruiken. Als ze weten dat ze een ander blij mee kunnen maken met hun schuurmachine of bladblazer, doen ze dat volgens Verheugd graag. ,,Het delen van spullen maakt gelukkiger en vergroot het vertrouwen in collega's", zegt de HR-directeur.

Lees ook: Hoe hoger de functie, hoe gelukkiger jouw medewerker

Goed doel

Op Mijn Hutten kan het personeel samen schenken aan een goed doel. ,,Elke werknemer krijgt gratis sociaal kapitaal, dat kunnen personeelsleden samen aan een goed doel geven." Bovendien is er volgens hem genoeg bewijs dat gelukkige mensen meer weggeven, waardoor ze zich nog gelukkiger voelen en daarna nog meer schenken. ,,Het zorgt dus voor een positieve vicieuze cirkel."

Samen genieten

Met de applicatie Samen Genieten, eveneens onderdeel van Mijn Hutten, kunnen werknemers thuis een feestje organiseren voor én met collega's met gesloten beurs. Het doel is om de 'samenwerkers', zoals Hutten het personeel noemt, die overal in het land werken met elkaar te verbinden voor kennisuitwisseling en meer betrokkenheid. Mijn Hutten is zo'n succes, dat verschillende andere bedrijven het sociale intranet inmiddels hebben overgenomen van Hutten.

ROI

Dat deze manier van werken geluk onder het personeel stimuleert, laat de cijfers zien. ,,Wij zitten qua ziekteverzuim 30 procent lager dan de benchmark en we houden mensen lang vast. Aan de andere kant groeien we gemiddeld met 10 à 15 procent per jaar, dus we zien hier genoeg nieuwe gezichten. Bij ons heeft 10 procent van de mensen een afstand tot de arbeidsmarkt.'', vertelde Bob Hutten eerder dit jaar.