Nieuws Personeel

'Waarom niet ná de feestdagen?'

Annemieke van Dongen | Foto: Rob Voss 24 december 2015

Jokevendvdsaneringsurseance1065

10.000 medewerkers van V&D gaan in totale onzekerheid over hun toekomst de kerstdagen in. Eén van hen is Joke van Dijk (49) uit Apeldoorn, die zowat haar hele leven bij het bedrijf werkt. "Waarom nu?", zegt ze tegen het AD.

Lees ook:

De langzame dood van V&D Gebrek aan visie in de retail

"Waarom hebben ze het slechte nieuws niet over de feestdagen heen getild? Dit zijn de drukste dagen van het jaar. De nieuwjaarsreceptie is afgelast. Een kerstpakket hebben we ook niet gehad. Dat vond ik jammer. Wij zijn toch de mensen die er nog wat van probeerden te maken bij V&D, in deze crisis. Houd ons dan gemotiveerd met een kleine attentie. Desnoods alleen een kaartje."

Bellen en appenUitgeteld ploft Joke van Dijk om 18.00 uur thuis op de bank. Haar man en vier kinderen zijn de deur uit. Kerstborrels, bijbaantjes. Ze vindt het wel prettig, die rust. "Even bijkomen. Ik ben al de hele dag met iedereen aan 't bellen en appen."

Voor de kantoormedewerkster van de vestiging in Apeldoorn was het de meest hectische dag in haar ruim 25-jarige loopbaan bij V&D. Het begon met een berichtje van een bekende, 's ochtends om 6.30 uur. Sterkte. Hoezo sterkte? dacht ze. "Toen zag ik een bericht in de whatsappgroep die we hebben met collega's. RTL Z meldde dat uitstel van betaling was aangevraagd. Toen wist ik: dit wordt een rare dag."

HuilenEn dat werd het. Zelf begon ze in alle vroegte op kantoor met het doorvoeren van prijswijzigingen. Vanaf 8.00 uur uur druppelden haar collega's binnen. "Vol spanning wachtten we de informatiebijeenkomst af. Om 10.00 uur uur zat de kantine vol. De manager hield het kort: we hebben uitstel van betaling gekregen, de bewindsvoerders bepalen nu hoe het verdergaat. Sommige collega's moesten huilen. Natuurlijk wisten we wel dat het niet goed gaat; we zagen afgelopen tijd ook dat het te rustig was. Maar ons was verteld dat Sun, de eigenaar, weer in V&D investeert. Dat er voor de komende 2 jaar geld geregeld was."

In combinatie met de kostenverlagingen - vierhonderd ontslagen en huren die omlaag gaan - maakte Van Dijk zich geen zorgen meer. "Weet je, zo lang ik bij het bedrijf werk, gaat het al slecht. We leefden van reorganisatie naar reorganisatie. Daar word je ook een beetje immuun voor. Elke keer kwam het voor mij weer goed. Het gevoel dat het nu écht afgelopen kan zijn, komt nog niet echt binnen."

Studerende kinderenVan Dijk werkt 22 uur per week. "Gelukkig heb ik een man die fulltime werkt, maar we hebben ook vier studerende kinderen tussen de 17 en 21 jaar. Mijn salaris is een heel welkome aanvulling op het gezinsinkomen."

Hoe nu verder? Ze heeft nog geen idee. "Gelukkig hoef ik zondag pas weer aan de slag. Ik probeer het werk maar even los te laten."