Nieuws Personeel

'We gaan het met elkaar doen'

Peter Scholtes 15 december 2015

Vdlvanderleegte1065

Zijn vertrekdatum stond al een tijdje vast. Dat jongste zoon Willem de opvolger zou worden van Wim van der Leegte als topman van VDL was tussen de regels door al eerder te beluisteren. Maar het moment waarop wereldkundig wordt gemaakt dat Willem (34) en de andere twee kinderen Pieter (45) en Jennifer (35) gedrieën in de hoofddirectie van VDL komen, is in emotionele zin toch wel van betekenis voor pa, vertelt hij in het Eindhovens Dagblad.

Het hoge woord is eruit?"Nou, het hoge woord, het hoge woord", proeft hij de vraag. Om dan te zeggen dat hij vannacht 'langer wakker lag dan normaal'. Ja, geeft hij toe: "Het zijn toch flinke stappen. Maar ze zijn onvermijdelijk. Ik kan niet tot mijn honderdste blijven regeren. Ik ben 68. Het is tijd om te schakelen."

Van het overdragen van zijn bedrijvengroep in toelevering en eindproducten als bussen en Mini's wil Van der Leegte nog niet spreken. Pas op 1 november volgend jaar treedt hij terug, bij het bereiken van zijn vijftigjarig dienstjubileum.

Dat de buitenwereld wil weten wie de opvolger wordt van de industrieel icoon van Nederland, het zij zo. Voor Van der Leegte voelt het zo dat zijn drie kinderen gezamenlijk de Eindhovense familieonderneming gaan voortzetten. De taken zijn verdeeld. Pieter coördineert in- en verkoop. Jennifer doet de financiën en personeel en organisatie. En Willem, die gaat algemene zaken onder zijn hoede nemen en zal de voorzitter zijn. Raad van commissarissen en ondernemingsraad hebben hun fiat gegeven.

Ze hebben het er met z'n vieren uitvoerig over gehad. "Hier hebben we allemaal het beste gevoel bij", vat pa samen. Jennifer zegt onomwonden dat 'Willem de beste opvolger is'. Als de vraag op tafel komt waarom dat zo is, neemt Van der Leegte senior de regie. "Het is ook zo gegroeid. Als ik naar een minister ging, dan ging Willem mee. Naar klanten ging Pieter mee." Pieter vult aan 'dat het er ook vanaf hangt waar de interesse zit'. Waar het op neerkomt: Willem is het meest algemeen geïnteresseerd.

De kroonprins zelf dan. Die is 'geweldig trots om zo'n club, ons familiebedrijf te mogen leiden'.

Dat moet een grote verantwoordelijkheid zijn voor iemand van 34 jaar, een concern met meer dan 10.000 werknemers besturen?Vader Wim grapt dat Willem er 'altijd wat ouder heeft uitgezien' dan zijn 34 lentes. Willem beseft 'dat 34 jaar jong is'. "Het is een behoorlijke verantwoordelijkheid. Maar er staat een team met heel veel ervaring om me heen. We gaan het met elkaar doen. Dat geeft mij ook een goed gevoel."