Nieuws Personeel

Zeeland wil in de logistiek aan kop komen

Frank Balkenende 9 december 2015

Image 5524325

Met havens, spoor, goede wegverbindingen, chemische bedrijven en een sterke agrofoodsector is logistiek van levensbelang voor de BV Zeeland.Logistiek is meer dan transport van A naar B. Het gaat om plannen en combineren van goederenstromen, bijvoorbeeld van producten die per schip worden aangevoerd en per spoor, water of weg naar het achterland worden vervoerd. En ook over opslag en voorraadbeheer.

Na Duitsland was Nederland in 2014 logistiek het best functionerende land ter wereld, blijkt uit de World Logistics Performance Index. Het kabinet heeft van de logistiek een topsector gemaakt. De ambities zijn torenhoog. Het wil Duitsland van de troon stoten. In 2020 moet Nederland aan kop staan.

Kenniscentrum

Zeeland volgt in zijn economisch beleid de topsectoren van het Rijk. Daarom wordt al vier jaar samengewerkt en zag vorig jaar het Zeeuws Kenniscentrum Logistiek (ZKL) het licht. Drie thema's stonden centraal: slimme logistieke ketens, optimale beladingsgraad en multimodaal transport. Dat moet milieuwinst en harde euro's voor bedrijven opleveren. Bij het kenniscentrum sloten de provincie, ontwikkelingsmaatschappij Impuls, havenbedrijf Zeeland Seaports, de HZ en grote bedrijven zoals Dow, Zeeland Refinery, Yara, Cargill, Outokumpu, De Hoop, Heros, Ovet, ICL-IP en Kloosterboer en Verbrugge zich aan.

Zeeland Connect

Nu is er een versie 2.0: Zeeland Connect, waarbij al nieuwe partijen zijn aangehaakt. Voorzitter John Dane van de stuurgroep van Zeeland Connect en Erwin Salemink, projectmanager logistiek en maintenance bij Economische Impuls Zeeland, leggen uit waarom. "Op zich heeft het kenniscentrum best wat opgeleverd. We hebben partijen samengebracht en Europees geld opgehaald voor enkele projecten. Bijvoorbeeld een uniform aanmeldsysteem voor binnenvaartschepen, zodat ze efficiënter kunnen laden en lossen en 'papierloos' kunnen varen. Dat scheelt administratieve rompslomp. Je maakt je havens zo aantrekkelijker."