Blog Peter de Boer

Waarom 'milestones' een blok aan je been kunnen zijn

Valt het woord milestone tijdens een overleg met een potentiële investeerder? Wees dan alert, zo waarschuwt brandingspecialist en creative director Peter de Boer in zijn expertblog. Een milestone kan namelijk een blok aan je been worden. Niet zelden is een ‘milestone’ volgens hem dé doodsteek voor een startup of scale-up.

Peter de Boer 20 juni 2023

Peter de boer milestone blog

Foto: Shutterstock

Peter de Boer

Peter de Boer is freelance allround brandingspecialist/creative director, medeoprichter van biermerk WIllsArk en adviseur bij contentmarketing- en PR-bureau Mediatic. Na een studie kunstgeschiedenis koos hij voor een carrière in marketing en vormgeving en schopte hij het tot boardmember bij reclamebureau Saatchi & Saatchi.

Hij was co-founder van Onna-Onna, visiting faculty bij THNK. Hij is zowel gefascineerd door merken die trouwe fans weten te creëren als het ongekende realisme van de Vlaamse primitieven. Peter schrijft zijn blog op persoonlijke titel.

Die 'doodsteek' is het geval als een kapitaalinjectie gepaard gaat met onrealistische verwachtingen. Een gezond bedrijf heeft niets aan milestones, maar aan tijd. Uit onderzoek blijkt dat het 3.000 dagen duurt voordat je een solide onderneming hebt opgebouwd. Dat betekent dat je acht jaar geduld moet hebben voordat je de vruchten kunt plukken van je inspanningen.

Lees ook: Dubbelslag Faja Lobi: start sharefunding en verkrijgbaar in Albert Heijn-winkels

Rust, reinheid en regelmaat

Die 3.000 dagen kun je verdelen in drie fasen. In de eerste 1.000 dagen wordt de basis voor de overlevingskans van je onderneming gelegd. In die fase zijn de cijfers op je balans vaak bloedrood en ben je kwetsbaar. Met een beetje geluk zie je aan het einde van deze fase voorzichtig zwarte cijfers. De volgende fase, die ook 1.000 dagen duurt, is de fase die gekenmerkt wordt door groeistuipen. Dit is de fase waarin je vaak opnieuw richting moet kiezen en tot de conclusie komt dat de positionering van je bedrijf aangescherpt moet worden.

Dit is een fase die vaak ten koste gaat van het werkplezier en werkgeluk van de betrokken. Een burn-out ligt vaak op de vloer. De druk om te leveren neemt toe, net als de onderlinge spanningen. Als er ook nog moet worden voldaan aan een milestone, neemt de druk zo toe dat helder nadenken steeds moeilijker wordt. Terwijl het juist in deze fase belangrijk is om met afstand te kijken naar het bedrijf en de bedrijfsplannen. In opvoedtermen kun je deze fase zien als de peuterfase. En net als bij opvoeden is rust, reinheid en regelmaat van groot belang. Terwijl je waarschijnlijk in deze fase juist het tegenovergestelde bent van cool, calm and collected! Het is belangrijk om, juist in deze fase, ontzettend gefocust te zijn en te prioriteren.

Lees ook: Van oven op aanhanger tot pizza-imperium: zo maakten Daniel en Marco van Old Scuola een miljoenenbedrijf

Oog van de orkaan

In het oog van de orkaan is het windstil. Probeer die positie in te nemen. Laat je niet meevoeren in de stormachtige fase waar je nu in bent beland. Investeerders die in deze fase op hun handen kunnen zitten zijn de investeerders waar je op kunt bouwen. Zij begrijpen dat het tijd, moeite en aandacht kost om een solide basis neer te zetten. Investeerders die nu extra druk uitoefenen zijn de cowboys die om de verkeerde redenen in het spel zijn gestapt: om snel geld te verdienen.

Ruimte voor groei en bloei

Na de eerste 2.000 dagen is de kans op stabiliteit het grootst. Ook in deze fase is het belangrijk om autonoom te kunnen opereren, zonder al te veel bemoeienis van de investeerder. Governance is een belangrijk thema in deze fase. Als je het geluk hebt dat je een investeerder hebt getroffen die ook in deze fase zich niet bemoeit met jouw bedrijfsvoering, weet je dat je met de juiste partij in zee bent gegaan. Dit is ook de fase waarin je, als je het goed hebt gedaan, terugkijkt op een periode waarin je niet alleen je hoofd, maar ook je hart hebt laten spreken. Houd dit gevoel vast, ook als je verder groeit. Jouw intuïtie is net zo van belang als strategische analyses en ratio. Er zijn veel bedrijven met deze combinatie groot geworden. Apple bijvoorbeeld, maar ook Disney, Patagonia, IKEA en Tesla.

Succes ligt voor het grijpen wanneer je de balans bewaakt.

Lees ook: 'Op deze twee manieren zorg ik voor genoeg ondernemersadvies aan mezelf'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws