Nieuws Pitchen

Waarom jouw uiterlijk bij een (sales)pitch belangrijker is dan je denkt

‘Strak verhaal en strak in pak.’ Het is de duidelijke feedback die Dewwret Sitaldin krijgt in de tweede aflevering van de podcastserie Droomstart. De TU-student pitcht een vlammend plan aan de ondernemersjury, die hoorbaar onder de indruk is van zijn verzorgde looks. Maar hoe belangrijk is uiterlijk eigenlijk als je jouw verhaal moet pitchen?

Van onze redactie 24 maart 2022

Uiterlijk sales pitch droomstart

Deze strak geklede pitcher is niet Dewwret Sitaldin uit Droomstart. Foto: Shutterstock.

Het lijkt een open deur, maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een verzorgd uiterlijk helpt bij het geven van een eerste indruk. In het geval van een pitch wordt in een fractie van een seconde door de tegenpartij beoordeeld of je betrouwbaar en geloofwaardig bent. Een fijn uiterlijk helpt bij het maken van die bijna onbewuste keuze. Wanneer de tegenpartij signalen krijgt dat jij geloofwaardig bent, zal deze persoon op zoek gaan naar ‘bewijs’ om dit vooroordeel bevestigd te krijgen. Wat dus in jouw voordeel is.

Gerard van den Broek, directeur van De Ondernemer, was één van de juryleden uit de podcast die het knappe jasje van Sitaldin kon waarderen en beaamt de uitkomst van het onderzoek. ,,Ik maak er direct uit op dat hij zijn voorbereidingen heeft getroffen en geen detail uit het oog heeft verloren. In deze casual tijd val je ermee op.”

Lees ook: TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

Softskills net zo belangrijk als vlekkeloos bedrijfsplan

Van den Broek vindt het vooral sterk dat juist een TU-student extra zijn best heeft gedaan om een onberispelijke eerste indruk achter te laten. ,,Je representeert niet alleen jezelf, maar ook een bedrijf. Daar moet je rekening mee houden. Je wil niet uitstralen dat je net van school komt, of sterker, nog op school zit. Helemaal als je met financiers gaat praten. Die oordelen echt niet alleen over je cijfers, maar ook over jou als persoon.”

Volgens Van den Broek zijn softskills bijna net zo belangrijk als een op het oog vlekkeloos bedrijfsplan. ,,Of je nu solliciteert of geld nodig hebt, je voert altijd een pitch. Naar een werkgever, nieuwe klant of financierder wil je ook een bepaalde betrouwbaarheid uitstralen. Een onberispelijk uiterlijk, maar ook een ferme handdruk, wekken vertrouwen.”

Lees ook: Dit is het geheim van een superstrakke pitch

Waar ligt de grens? ,,Als je uiterlijk te ver van je af staat, dan wordt het ongeloofwaardig. Een driedelig maatpak, terwijl je nog studeert is net te ver weg. Een goede performance blijft in de buurt van jezelf en houdt rekening met je publiek.”

Over Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers op hun weg naar succes

De superstrakke pitch van Dewwret Sitaldin hoor je in Droomstart, dé nieuwe podcastserie waarin iedereen met een ambitie en een gouden businessidee wordt geholpen én gevolgd op weg naar het ondernemerschap. Gaat het deze ondernemers in de dop lukken een succesvol bedrijf op te bouwen? Kijk op Droomstart.nl en mis niets van deze unieke ondernemersreis. De eerste afleveringen vind je op de bekende podcastkanalen, zoals Spotify en Apple Podcast.


Luister via Spotify
Luister via Apple Podcasts
Luister via Google Podcasts

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws