spotify podcastsapple podcastsgoogle podcasts

Hart voor Zaken

Hart voor Zaken is een podcast voor ondernemers waarin Cor Hospes in gesprek gaat met een ondernemer die vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken.

Nadia van der Vlies (Nonons): 'Soms is het slim te doen alsof je het zelf even niet meer weet'

,,Soft skills zijn de nieuwe hard skills", zegt Nadia van der Vlies van coachings- en opleidingsbureau Nonons. Sterker: zonder die ‘zachte vaardigheden’ kom je er als leider niet meer.

Hoe een handvest familiebedrijf Breman Installatiegroep weer op koers kreeg: 'We zien onszelf als rentmeesters'

,,Liefde betekent voor mij de ander accepteren en waarderen zoals hij, zij of hen is. Je toont interesse en begrip, en oordeelt niet.” Het zijn de woorden van Bernardo Eenkhoorn, lid groepsdirectie Breman Installatiegroep, in de podcastserie Hart voor Zaken. Hij spreekt met host Cor Hospes over liefde, leiderschap en werkgeverschap. ,,We stimuleren binnen Breman dat iedereen zichzelf kan en mag zijn.”

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Hoe Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar Nina Hooimeijer zichzelf terug vond

Vorig jaar is Nina Hooimeijer gekroond tot Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar. Ze is directeur van jazzpodium Bird. Daar vond zij zichzelf terug als ondernemer, zo vertelt ze aan Cor Hospes in Hart voor Zaken. ,,Als leider ben jij er voor anderen. Sta je ten dienste van de groei en bloei van anderen. Het gaat om liefde. Natuurlijk moet je een bedrijf runnen. Heb ik aandeelhouders en moet ik goede winsten halen. Maar het één kan niet zonder het ander.”

Rob van den Dool (Yumeko): 'Mijn woord is geen wet. Het gaat erom dat we allemaal zelf nadenken'

Hij verkoopt geen luxe beddengoed en badgoed, maar een verandering. Laat zien dat je wel degelijk kunt produceren zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van mens, dier en milieu. Daarom nodigt Rob van den Dool van Yumeko andere producenten uit met hem mee te doen. ,,Ook jij kan je sector veranderen. Maar dan moet je wel vanuit een liefdesperspectief denken'', vertelt de ondernemer aan host Cor Hospes in de podcastserie Hart voor Zaken.

Jan-Paul Rutten (Gulpener): 'Wees als ondernemer duidelijk en consequent'

Hij is de achtste generatie die aan het hoofd van het familiebedrijf staat. Een mensgedreven organisatie die inzet op milieuvriendelijk en duurzame relaties met boeren in de omgeving, en dat geeft een enorme kracht. Jan-Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij praat er met host Cor Hospes over in een fonkelnieuwe Hart voor Zaken.

Waarom je volgens Bert van Son (MUD Jeans) als bedrijf zonder doel geen bestaansrecht hebt

MUD Jeans is het enige en eerste circulaire jeansmerk ter wereld. Het bedrijf maakt jeans op ‘een nette manier’ en is geboren uit ‘een vergissing’. Oprichter Bert van Son in deze Hart voor Zaken over liefde, verbondenheid en positief activisme, en zijn strijd tegen dirty denim: ,,Bedrijven zonder purpose bestaan over vijf jaar niet meer.”

In het bedrijf van Jeroen zijn geen managers en heeft niemand een vaste functie

Hiërarchische structuren zijn eindig en schieten te kort wanneer je als bedrijf snel moet inspelen op de veranderingen om je heen. Op het gebied van technologie en arbeidsmarkt. Daarom besloot Jeroen Bos (Bossers & Cnossen) uit liefde voor zijn bedrijf en medewerkers vijf jaar geleden tot de invoering van een holacratie. Dat verliep niet zo soepel als hij dacht.

Isolde Huijbregts van Toekomst Schoonmaakbedrijven: 'Vertrouw op waarachtigheid'

Ze houdt niet van piramides met hiërarchische structuren en wil van haar schoonmaakbedrijf een zelforganiserende organisatie in de geest van Ricardo Semler maken. Isolde Huijbregts van Toekomst Schoonmaakbedrijven uit Schijndel is te gast bij Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Waarom horecaondernemer Niels Mulder (NielZ) geen problemen heeft om personeel te vinden

Horecaondernemer Niels Mulder van NielZ Café Restaurant uit Almelo heeft geen enkel probleem personeel te vinden en te behouden. Een kwestie van liefde, zegt hij. Dat klinkt Cor Hospes in de podcastserie Hart voor Zaken als muziek in zijn oren.

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Hoe cateraar Hutten 'de Beste, Leukste en Gelukkigste werknemers' in het team krijgt

,,Zorg ervoor dat mensen zichzelf kunnen blijven op het werk, en ontwikkel zo nodig handvatten die mensen helpen ook echt meer van zichzelf te laten zien.” Dat zegt Drees Peter van den Bosch van cateraar Hutten tegen podcast-gastheer Cor Hospes over de kracht van gelukschilderijen, BLG-wijzers en V.I.P.-gesprekken.

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Natasja Naron (Gabriël) over haar missie: 'Als je werkt vanuit liefde kan er geen hiërarchie zijn'

Bij financieel adviesbureau Gabriël bepalen de medewerkers zelf hun salaris en hoeveel dagen ze op vakantie gaan. Daarmee leeft het bedrijf niet alleen extern maar ook intern de missie ‘Genoeg zorgt voor geluk’. Belangrijk die missie, vertelt oprichter Natasja Naron aan gastheer Cor Hospes in de derde aflevering van Hart voor Zaken. Waarom belangrijk? Je hoort het in de podcast.

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Hoe Mark Vletter met werkplezier en vriendschap Voys tot grote hoogte stuwt

Iedereen een gelijkwaardige stem. Dat is het verbindende verhaal van Voys. Het zit niet alleen in de techniek die ze leveren, maar ook in de manier waarop 'dat rare cluppie' met hun klanten en collega’s omgaat en wat ze in de wereld willen verwezenlijken, vertelt 'chef leuk werk en founder' Mark Vletter aan gastheer Cor Hospes in de podcastserie Hart voor Zaken.