Nieuws Politiek

Econoom Cor Molenaar is juist geen voorstander van een aparte bank voor het mkb

Als het aan econoom en bijzonder hoogleraar Cor Molenaar ligt, komt er geen speciale bank voor het midden- en kleinbedrijf, de zogenoemde mkb-bank. De bestaande Nederlandse bankstructuur is volgens Molenaar goed genoeg.

Van onze redactie 15 maart 2023

Cor molenaar ondernemerskabinet retail expert

Er moet een Nederlandse tegenhanger van The British Business Bank komen, een 'mkb-bank'. De motie van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch die daartoe oproept is met een brede Kamermeerderheid in april vorig jaar aangenomen.Met de komst van dit platform wordt financiering vereenvoudigd en krijgen kleine ondernemingen de ondersteuning die ze nodig hebben zonder afhankelijk te zijn van grote systeembanken, stelt het CDA na het aannemen van de motie op haar website.

De mogelijke komst van een mkb-bank was een van de thema's tijdens De Ondernemer Kiest, en daar gingen de Tweede Kamer-leden Romke de Jong, Farid Azarkan en natuurlijk de indiener van de motie, Mustafa Amhaouch op ons verzoek over met elkaar in discussie. Via deze link is dat terug te kijken.

Maar: waarom een nieuwe identiteit opstarten, vraagt econoom/bijzonder hoogleraar Cor Molenaar zich af. In de video hieronder zegt hij onder meer: ,,Misschien zou je bij de banken juist flexibele units moeten gaan opzetten die gericht zijn op het mkb. Misschien zouden daar aparte regels voor kredietverlening voor moeten komen.”

,,Wat we wel nodig hebben zijn aparte faciliteiten voor het mkb. Met aparte regels voor kredietverlening, maar dan wel ophangen in de bestaande structuur van de banken.”

Lees ook: Liveblog Provinciale Statenverkiezingen: hoe blijft het kabinet Rutte IV overeind?

Het is deel van een bredere visie van Cor Molenaar die in de video aan bod komt. Zo ook: de projecten van de overheid moeten kleinschaliger. ,,Den Haag houdt zich bezig met mega projecten, en je moet je eigenlijk bezig houden met kleinschalige projecten. Wat beweegt de mens? Daar moet je naar terug gaan. Dat is ook echt de taak van de provincies."

Daarnaast baart de (politieke) onrust in de samenleving hem zorgen. ,,De gedragingen die plaatsvinden in de Tweede Kamer kunnen niet. Die normen die daar worden gehanteerd, worden gekopieerd in de maatschappij, Daar moet echt iets aan gebeuren. Ze praten tegen elkaar en niet met elkaar.”

Lees hier een van de expertblogs van Cor Molenaar: Onrust in de markt door inflatie en energiekosten: 'Ondernemers, ga samenwerken!'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws