Nieuws Oekraine

Topondernemers Niknam, Beckers en Vis pakken huisvesting Oekraïners aan

De stichting People for People gaat een samenwerking aan met Takecarebnb. Doel is de capaciteit voor onderdak aan vluchtelingen vanuit Oekraïne snel op te schalen. People for People is een initiatief van de topondernemers Ali Niknam (bunq), Joris Beckers (Picnic) en Robert Vis (MessageBird).

Eduard Voorn 21 maart 2022

Laatste update: 21 maart 2022 21:51

Ali niknam bunq transip ondernemer

Ali Niknam gaat voor People for People samen met Takecarebnb Oekraïense vluchtelingen huisvesten.

Inmiddels komen dagelijks honderden vluchtelingen binnen. Het Nederlandse bedrijfsleven draagt een oplossing aan. ,,Blijf bij je core business. Het huisvesten van vluchtelingen is een vaardigheid die Takecarebnb al jaren doet”, legt Ali Niknam, oprichter en ceo van bunq, uit. ,,Waarom zouden wij dat als stichting gaan optuigen? Zij kunnen het veel en veel beter.”

Lees ook: Topmannen bunq, Picnic en MessageBird slaan handen ineen voor Oekraïne

Met ondernemende blik het verschil maken

People for People (PfP) is in het leven geroepen nadat de steunbetuigingen en hulpverzoeken massaal bij bunq binnenstroomden als reactie op een LinkedIn-bericht dat Niknam eind februari plaatste. Inmiddels draait de organisatie op volle toeren en worden dagelijks mensen uit en in Oekraïne geholpen.

,,We tonen aan dat je met een ondernemende blik het verschil kunt maken. We waren een van de eersten om vanuit Polen steun te geven”, constateert Niknam. ,,We zijn snel en dynamisch. Voor circa duizend mensen uit Oekraïne hebben we inmiddels een bankrekening kunnen openen. Het is de Nederlandse grootbanken nog niet gelukt. Daarnaast zijn er twintig mensen bij MessageBird gaan werken en wij hebben er ook een paar aangenomen. Het is goed voor de gezinnen die ze meenemen. Er zijn ook 33 pallets met goederen door Picnic in Oekraïne gebracht. Het kleine transportbedrijf Regesta wist dat voor elkaar te krijgen. We gaan dus ook gewoon de grens over om daar te helpen.”

Voor huisvesten is een krachtig crisisteam

Nederland moet de komende maanden zeker meer dan vijftigduizend vluchtelingen uit Oekraïne opvangen en huisvesten. In een krappe woningmarkt, waar ook andere vluchtelingen een dak boven hun hoofd moeten krijgen. Geen gemakkelijke taak. Niknam weet dat zijn bijdrage en de samenwerking met Takecarebnb een druppel op de gloeiende plaat is.

"Je kunt dan gaan overleggen en polderen, maar het gaat ten koste van de snelheid. Als je huis in de fik staat bel je de brandweer en niet Mark Rutte"

Ali Niknam van bunq

De vraag aan hem is, wat kan de overheid van hem en zijn andere ondernemers leren? Alvorens te antwoorden, zegt hij het merendeel van zijn tijd te wonen en werken in New York. ,,Ik ben daardoor wel goed in staat om van buiten naar binnen te kijken. In crisissen zijn we in Nederland niet goed. Kijk maar hoe we met de coronapandemie zijn omgegaan. Je kunt dan gaan overleggen en polderen, maar het gaat ten koste van de snelheid. Als je huis in de fik staat bel je de brandweer en niet Mark Rutte. We zitten nu niet in één crisis. Los van dat we nog met corona zitten, is er een enorm tekort aan woningen. Je zult dus voor het huisvesten een krachtig crisisteam moeten hebben, met een ferme leider. Iemand die verstand heeft van vastgoed, leiden en moeilijke beslissingen kan en durft te nemen. Wie zo’n gerichte crisisorganisatie moet gaan leiden? Cor van Zadelhoff heeft verstand van vastgoed en kan leiden.”

Lees ook: bunq verstrekt gratis bankrekening en simkaart aan gevluchte Oekraïners

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws