Nieuws Oekraine

Oorlog Oekraïne: pluimveehouders willen meer geld voor eieren

Als supermarkten geen hogere inkoopprijzen gaan betalen voor eieren, wordt het onzeker of ze met Pasen nog wel te koop zijn.

Van onze redactie 11 maart 2022

Pluimvee kippen eieren

Foto: ANP.

Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws, ook over Oekraïne. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Door de oorlog in Oekraïne zijn de voerkosten voor pluimveehouders zo hard gestegen dat ze geld moeten toeleggen op ieder ei dat ze produceren. Als dat te lang duurt is het voor pluimveehouders onhoudbaar om nog eieren te blijven leveren, waarschuwt belangenvereniging LTO Pluimveehouderij/NOP.

Geen Nederlandse eieren tijdens Pasen?

,,Als pluimveehouders zelfs de voerkosten niet meer terug kunnen verdienen dan gaan - simpel gezegd - de kippen naar de slacht en ligt de eierproductie stil. Dan heb je dus geen Nederlandse eieren in de schappen als het Pasen is", zegt Kees de Jong, vakgroepvoorzitter. ,,Oekraïne is een belangrijke producent van grondstoffen voor diervoer".

Hoewel Nederlandse pluimveehouders niet veel importeren uit het Oost-Europese land zelf, zorgt het wegvallen van de Oekraïense grondstoffen op de wereldmarkt wel voor veel duurder diervoer.

Lees ook: Tarweprijzen torenhoog: 'Brood gaat zeker meer dan 4 euro kosten'

Sinds de oorlog is de prijs van kippenvoer volgens LTO Pluimveehouderij/NOP ruim een kwart gestegen. Vergeleken met vorig jaar, het moment dat pluimveehouders contractafspraken maakten met supermarkten, ligt de voerprijs ruim de helft hoger. De kostprijs van een ei bestaat normaal gesproken voor 65 procent uit voerkosten.

Prijsverhogingen en inflatie

De Jong beseft dat niemand zit te wachten op prijsverhogingen, nu de inflatie erg hoog is en door de oplopende energierekening alleen maar toeneemt. Maar volgens De Jong is het noodzakelijk dat supermarkten meer gaan betalen om de productie van eieren veilig te stellen. ,,Wij doen toch deze oproep aan de keten omdat je als pluimveehouder niet dagelijks verse eieren kunt blijven produceren als je op elk ei verlies lijdt."

Lees ook: MKB-Nederland en VNO-NCW vrezen onderschatting effecten oorlog Oekraïne

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), een branchevereniging voor supermarkten, benadrukt dat veel bedrijven te maken hebben met een onzekere toekomst en verstoorde wereldmarkt. Ook supermarkten kampen daar mee. "Daarom is het belangrijk dat alle bedrijven die te maken hebben met commerciële relaties zoveel mogelijk onderling afstemmen hoe er met tekorten en onzekerheden omgegaan kan worden", laat een woordvoerster weten. Het CBL hoopt ook dat de overheid zal helpen met het verlichten van financiële lasten, bijvoorbeeld door belastingen op energie te verlagen.

Supermarktketen Lidl meldt er alles aan te doen om klanten, ook met Pasen, eieren te blijven verkopen. "We volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws