Nieuws Politiek

Gert-Jan Dekker (Rataplan Kringloop): 'Overheid moet tempo maken met circulariteit'

Doorpakken als overheid om circulair ondernemen makkelijker te maken. Dat is wat Gert-Jan Dekker, Rataplan Kringloop-ondernemer en minister van Circulariteit in het Ondernemerskabinet, zijn 'echte' collega in het kabinet adviseert.

Van onze redactie 15 maart 2023

Als bestuurder van Rataplan Kringloopwinkels en NS Fietsstallingen komt Gert-Jan Dekker elke keer weer tegen dat hij wel plannen kan ontwikkelen, maar dat in de praktijk die plannen moeilijk zijn te realiseren.

In de video zegt Gert-Jan Dekker onder meer: ,,Neem nu de energietransitie. Dat is iets waar de provincies een rol in spelen. Wij hebben als bedrijf behoorlijk last van de overbelasting van het stroomnet. We krijgen onze zonnepanelen en warmtepompen niet meer aangesloten, omdat het stroomnet het niet aankan.” Als minister van Circulariteit in het Ondernemerskabinet brengt Dekker daar maar te graag snelheid in, nog belangrijker is dat 'Den Haag' dat gaat begrijpen.

'Vergunningen sneller regelen'

Een ander punt dat de minister van Circulariteit wil oppakken is de wet UPV, de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid. Die regelt dat bedrijven in de kledingbranche verantwoordelijk zijn voor de hele keten van kledingproductie tot het verwerken van gebruikte kleding. ,In de video zegt hij onder meer: ,,We zien dat de wetgeving er is, maar de ondernemers zijn er nog niet klaar voor. De kringloopbedrijven zoals Rataplan hebben daar een goed antwoord op.” Dekker zou graag met de overheid in gesprek willen zodat de kringloopbedrijven ondernemers kunnen helpen bij het innemen en verwerken van gebruikte en overtollige kleding.

Rataplan is actief in vijf provincies in Nederland, met een zesde in het verschiet. Het maakt dat Rataplan een groot deel van het land bedient en daarmee een serieuze gesprekspartner zou moeten zijn als het gaat om circulariteit, zo meent Dekker. Maar dan moeten zaken als vergunningen wel sneller geregeld kunnen worden.

Het Ondernemerskabinet

Omdat het te lang stil bleef vanuit Den Haag, dossiers zich bleven opstapelen en veel ondernemers niet nog langer op antwoorden willen wachten, introduceerde De Ondernemer rond Prinsjesdag vorig jaar een symbolische voorzet, noem het formatie, van een heus Ondernemerskabinet. Met als vanzelfsprekend ondernemers uit verschillende branches, met verschillende achtergronden en vanuit die gedachten met een duidelijke boodschap. In de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten gingen we nog eens op bezoek bij de ministers om hun standpunten te horen.

Gert-Jan Dekker van Rataplan Kringloopwinkels en NS Fietsenstallingen is minister van Circulariteit in ons Ondernemerskabinet. Hij houdt zich bezig met beleid rondom energietransitie en afvalverwerking.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws