Nieuws Prinsjesdag

Miljoenennota: dit moet je weten als zzp'er

Voor het zevende jaar op rij verwacht het kabinet economische groei. Iedereen lijkt er volgend jaar op vooruit te gaan. Profiteer je als zzp'er ook? Dit moet je als zzp'er weten over de miljoenennota en de rijksbegroting.

Redactie De Ondernemer 17 september 2019

Minister Wopke Hoekstra Prinsjesdag rijksbegroting miljoenennota

Minister Hoekstra van Financiën bood dinsdagmiddag de Miljoenennota en de rijksbegroting aan in de Tweede Kamer. Daarin staan de plannen die het kabinet voor volgend jaar heeft.

Dat de Nederland er economisch gezien vrij aardig voor staat bleek vorige maand al uit de raming van het CPB, die voor het kabinet de basis is voor de afrondende besluitvorming over de begroting die vandaag op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De werkloosheid blijft laag, de koopkracht stijgt en de groei zwakt iets af.

Zorgpremie

De zorgpremie gaat volgend jaar licht omhoog, met gemiddeld zo’n drie euro per maand. Op jaarbasis gaat een basisverzekering bijna vier tientjes extra kosten. Deze premie is bij een zzp'er afhankelijk van de winst uit onderneming. In 2019 is het percentage 5,7 procent over maximaal 55.927 euro belastbare winst. Wat dit percentage in 2020 wordt moet nog blijken.

Minimumtarief 16 euro per uur

Het kabinet treft een breed pakket aan maatregelen om ongewenste effecten van de toename van flexibele dienstverbanden en zelfstandigen tegen te gaan door de verschillen tussen groepen te verkleinen. ,,Er zijn aanwijzingen dat de toename van het aantal zzp’ers druk uitoefent op de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit in Nederland", staat te lezen in de miljoenennota. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die begin 2019 werd aangenomen moet het verschil tussen vast en flexibel werkenden kleiner maken. Ook introduceert het kabinet vanaf 2021 een minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp’ers.

Zelfstandigenaftrek 250 euro per jaar omlaag

Zzp’ers verliezen fiscale voordelen. Nu betalen zelfstandigen over 7.280 euro winst geen belasting. Het bedrag van de zelfstandigenaftrek gaat de komende tien jaar in stapjes van 250 euro per jaar omlaag naar zo’n 5.000 euro.

Verhoging arbeidskorting

Toch staat in de miljoenennota dat het kabinetsbeleid in 2020 ook positief uitpakt voor zelfstandigen. Tegenover de verlaging van de zelfstandigenaftrek staat namelijk een verhoging van de arbeidskorting. Daarnaast profiteren zelfstandigen net zoals andere huishoudens van het pakket lastenverlichting maatregelen.

Zzp-manifest

Eind dit jaar zijn er meer fundamentele aanpassingen worden verwacht. Dan komt de Commissie Regulering van Werk naar verwachting met een advies. De commissie onderzoekt of de regels die gelden rondom het verrichten van werk nog passen bij de manier waarop we werken. Hans Borstlap, voorzitter van deze commissie, nam vorige week een manifest in ontvangst van zelfstandigenorganisaties die pleiten voor een stevige verbouwing van het werkstelsel.