Nieuws Regio

Dit moet je weten over Smart Industry

We staan aan de vooravond van verdere integratie van de 'wereld van machines en producten' met de 'wereld van informatie'. Software engineer bij Van de Kar Elektrotechniek geeft zijn visie op Smart Industry.

Ron Mouws 21 maart 2017

Ron Mouws Kar Elektrotechniek

Hét voorbeeld van de Smart Industry-fabriek is er nog niet. Er zijn echter wel ontwikkelingen die een verbluffende graad van intelligentie en automatisering laten zien. Machines gaan met elkaar communiceren én met het product dat ze aan het maken zijn. Zo beschikt de productielijn van de toekomst over uiteenlopende sensoren, niet zozeer om productiefouten te signaleren, maar om ze te voorkomen.

Automatisering

De automatisering zoals we die de afgelopen decennia beleefd hebben, draaide vooral om digitalisering en automatisering van bestaande productieprincipes. Zo werd de assemblageband met mensen vervangen door een lopende band voorzien van robots en voor het oppakken en solderen van elektronicaonderdelen kwam er de pick and place-machine. Het productieproces zelf en de daarbij behorende waardeketen bleef echter onveranderd.

Internet of things

De productielijn werkt met vaste parameters, formaten en instellingen. En erg lokaal. Door de beschikbaarheid van grote hoeveelheden data, ook wel aangeduid als internet of things, ontstaan nieuwe mogelijkheden die weer gevolgen hebben voor de manier waarop productiebedrijven hun proces inrichten. Voor deze inrichting is specialistische kennis noodzakelijk. Meer en meer data moet beschikbaar komen vanuit het productieproces.

Op maat

Diezelfde beschikbaar gekomen data wordt vervolgens ingezet om het proces of de machine bij te sturen. Gegevens en data van een gereed product beïnvloeden op hun beurt de productie van vervolgproducten. Dankzij op maat ontwikkelde softwareoplossingen worden regelingen bijgesteld en kunnen maatvoeringen en bewerkingen automatisch worden aangepast.

Nieuwe mogelijkheden

Het is niet alleen mogelijk om te reageren op gemeten data, dezelfde data komt ook wereldwijd beschikbaar en opent nieuwe deuren naar nog uitgebreidere mogelijkheden, zoals bediening en service op afstand. Vanaf elke plaats waar ook ter wereld.

Ook binnen ons eigen proces, het bouwen aan industriële automatisering, doet de Smart Industry zijn intrede. Ook onze eigen productie wordt verder geautomatiseerd. Dit is gunstig voor de kosten.