Nieuws Regio

Zo draagt John Bom als ex-directeur zijn kennis over

Van de tijd in vaste dienst, tot de laatste dagen als directeur. De werkdag van John Bom (61), oprichter van BOM Engineering in Oud-Gastel, is nooit veranderd. ''Nog altijd woon ik in hetzelfde huis, met dezelfde vrouw, gaat de wekker om half zeven én ga ik iedere middag thuis eten. Ergens ben ik een beetje saai.''

Timo van de Kasteele | Foto: Jan Stads 24 september 2018

Jan stads john bom

BOM is een specialist op het gebied van onder meer speciaalmachine- en apparatenbouw, bedrijfsmechanisatie, projectadvisering en detachering. Een kwart eeuw geleden opgericht door John Bom, met inmiddels toonaangevende projecten op het portfolio, zoals de bekroonde Efteling-attractie Symbolica.

Filosofie

Vijf jaar geleden stapte hij als eigenaar uit de zaak. Volgens sommigen veel te vroeg. John heeft van die keuze geen moment spijt gehad. "Sterker nog: ik zie het bedrijf groeien. Stukje bij beetje draag ik mijn filosofie over op een toekomstige generatie. Als je vertrouwen geeft, jezelf openstelt naar je mensen, dan krijg je dat terug."

Lees ook: BOM Engineering al 25 jaar eigenzinnig en innovatief

Ondanks dat stapje terug, is hij nog altijd om half acht op kantoor. Een splinternieuw schitterend gebouw op bedrijventerrein Borchwerf met uitzicht op de A17. "Mails heb ik dan allang gelezen. Dat gaat 24 uur per dag, 7 dagen per week door. Ik probeer binnen het uur te antwoorden. Vaak lukt dat." Projecten runt John niet meer, wel neemt hij nieuwe acquisities aan.

Loslaten

Hoewel geen eigenaar meer, is loslaten moeilijk. "Zolang je hier dagelijks aanwezig bent, blijven collega's op je rekenen. Dat is niet vreemd. Ze gaan ervanuit dat jij het wel oppakt. Toch lukt het steeds beter om 'nee' te verkopen en ga ik vaker op vakantie. Alle geel gearceerde dagen op de kalender ben ik weg. Heb nog wat in te halen van de afgelopen vijfentwintig jaar."

Lees ook: Dit betekent de dga-taks voor jou als ondernemer

John Bom begon in 1993 voor zichzelf. Toen nog in Fijnaart en met een moeizaam begin door een concurrentiebeding met zijn oude werkgever. Daarna gaat hij aan de slag voor onder andere Tetra Pak en de Efteling. "Wij gaan voor de lange termijn. Nog altijd onderhoud ik contacten met mijn eerste klanten. Als je net dat stapje extra maakt, betaalt zich dat terug."