Advertorial van MST Zeeland

Advertorial Regio

Deze ondernemers bundelen krachten

Als eenmanszaak is de aanschaf van complexe productiemachines niet vanzelfsprekend, vanwege de hoge investering maar ook de rendabele inzet. Drie zelfstandige ondernemers hebben daarom de krachten gebundeld en treden met MST Zeeland als een nieuw gezicht naar buiten.

Timo van de Kasteele | De Ondernemer i.s.m. MST Zeeland| Foto: Dirk-jan Gjeltema 25 juni 2018

MST Zeeland Dj G close
Een groeiende economische trend maakt dat consumenten steeds vaker overwegen om kostbare middelen zoals auto’s te delen. Het gebruik en gemak, maar niet het dure bezit. Deze gedachtegang is zeker nog geen gemeengoed in het bedrijfsleven. Met het idee om bedrijfsmiddelen effectiever in te zetten zijn drie eenmanszaken aan de slag gegaan. De drie, alle met een mechanische achtergrond, maar uiteenlopende expertise, zijn een unieke samenwerking aangegaan in de vorm van MST Zeeland.

Investering

Ido, Richard, Johnny en Devin Matthijsse hebben de handen ineengesloten. Met MST Zeeland delen ze hun kennis, expertise, bedrijfsmiddelen en netwerk. “Door die krachtenbundeling kunnen we nieuwe investeringen rechtvaardigen die normaal buiten het bereik van een eenmanszaak liggen”, legt Richard uit. Met als eerste resultaat de aanschaf van een driedimensionale watersnijmachine. Om deze stap te nemen is een sterk vertrouwen nodig in de samenwerking. De familierelatie en gedeelde mentaliteit van het zelfstandig ondernemerschap spelen hierin een grote rol.

Projecten

De watersnijmachine vertegenwoordigt het nieuwste van het nieuwste op het gebied van snijtechniek. De machine is multifunctioneel inzetbaar en kan verschillende materialen bewerken, van hout en metaal tot beton. Onder hoge druk snijdt de machine met water en heel fijn zand het materiaal zeer nauwkeurig in de juiste vorm. Alle drie gebruiken ze het apparaat voor dagelijkse werkzaamheden binnen de eigen onderneming en daarnaast voor gezamenlijke projecten onder MST Zeeland.

Verschillende fases

De samenwerking brengt meer voordelen met zich mee. “Samen kunnen we een oplossing bieden voor bijzondere projecten in verschillende fases van de totstandkoming van een product”, legt Ido uit. Hij heeft als smid en constructeur een antwoord op creatieve producten. Terwijl Johnny zorgt draagt voor montage en onderhoud. Richard is de werktuigbouwkundige van de drie. Aanvragen waar de onafhankelijke expertises voor nodig zijn worden door de samenwerking niet meer uitbesteed.
Laatst was Johnny bij een klant in Rotterdam, waar een tandwiel van een machine was stukgelopen. Het eerste dat hij doet is met zijn smartphone een foto maken. Die appt hij door naar Richard in Meliskerke. Richard kan met deze foto en de juiste software een snelle vertaalslag maken naar een digitaal ontwerp waar vervolgens de snijmachine mee aan de slag kan. Nog voor Johnny in Meliskerke arriveert, is het onderdeel klaar. “Desnoods monteren we het dezelfde dag.”

Geen overhead

Met die korte lijnen maakt MST het verschil. “Bij een regulier bedrijf doorloop je veel meer stappen. En in al die stappen schuilt gevaar op fouten. Want hoe meer schakels, hoe groter de kans dat het mis gaat. Wij elimineren die stappen. Dat maakt de kans op fouten kleiner en verhoogt de snelheid.” Ook maakt het voorbeeld duidelijk dat op het moment iemand niet direct betrokken is bij een project, er geen overhead is.
De drie zien, met de komst van nieuwe technieken en de unieke onderlinge samenwerking, volop kansen in de maakindustrie, machinebouw en offshore. Zowel binnen als buiten de provincie. Als het concept binnen éénmansondernemingen succesvol blijkt te zijn is dit in allerlei richtingen uit te breiden.