Advertorial van Broekhuis Opel in Arnhem

Advertorial Regio

Simko Crum krijgt de ruimte om te excelleren

De juiste vent op de tent. Een gevleugeld credo met een hoog waarheidsgehalte. Wanneer de leidinggevende bij een vestiging past, dan is dat goed voor het totale bedrijf. Maar hoeveel vrijheid krijgt die 'vent' om zijn 'tent' te laten excelleren? Dat is vaak de vraag. Niet bij Broekhuis Opel.

Mark Litjens 1 oktober 2019

Simkocrum

Simko Crum, vestigingsdirecteur bij Opel-dealer Broekhuis in Arnhem, noemt zichzelf ondernemer en vindt dat hij van zijn organisatie alle ruimte krijgt om die titel waar te maken: ,,Broekhuis is al sinds 1932 actief als autodealer, vooral in Noord-, Midden- en Oost-Nederland. Twaalf automerken, 48 dealerschappen, schadebedrijven, leasing, financiering, verzekering, we hebben het allemaal in eigen huis en kunnen hierdoor volop profiteren van het schaalvoordeel."

De grootte van de onderneming, met het schaalvoordeel, heeft ervoor gezorgd dat de groep de economische crisis - die in 2008 wild om zich heen begon te slaan - heeft doorstaan. Simko Crum en 'zijn' Opel-dealerschap werden in 2009 opgenomen in het familiebedrijf, nadat het bedrijf onder de vorige eigenaar op een faillissement af was gestevend. ,,Al snel was duidelijk dat we een doorstart konden maken. Met succes, want we varen hier nu precies tien jaar onder de vlag van de Broekhuis Groep, in het jaar dat Opel 120 jaar bestaat."

Dubbelfeest in Arnhem. Vijf jaar geleden verhuisde de vestiging naar het kleinere, maar efficiëntere pand aan de Ringoven in Arnhem. ,,Dat is geen slechte zet gebleken, want we zijn in die tijd ruim 250 eenheden op jaarbasis gegroeid. Zeker in de jaren dat het moeilijk was op de automarkt, hadden we meer financiële ruimte en hebben we altijd jong gebruikt bij kunnen kopen om aan de vraag te voldoen. In de crisisjaren waren gebruikte auto's namelijk meer in trek dan nieuw", herinnert de vestigingsdirecteur zich.

Lokaal

Het zijn dit soort signalen (dat occasions op een bepaald moment interessanter zijn dan nieuw) die je lokaal snel oppikt. Dan is het mooi als je vanuit een holding alle ruimte krijgt daar invulling aan te geven. Het houdt de lijnen kort, de onderneming slagvaardig en sterkt Crum in zijn positie als 'ondernemer in loondienst'. ,,Ik ben verantwoordelijk voor het totale plaatje hier in Arnhem, voor verkoop én after-sales. Je ziet daarin vaak een scheiding, net zoals veel bedrijven ervoor kiezen de verkoop van auto's en bedrijfswagens te scheiden. Ook dat heb ik niet gedaan. Ik ben het aanspreekpunt voor alle klanten. Als er ergens iets niet lekker zit, stappen ze makkelijk op mij af, is mijn ervaring. Er zijn vanzelfsprekend meer medewerkers die de aftersalesklant kunnen helpen. Bovendien weten de verkopers alles van zowel personenauto's als bedrijfswagens. Scheid je al die zaken, dan moet er altijd iemand aanwezig zijn die verstand van een specifiek onderwerp heeft." Crum kan en mag binnen de groep die beslissingen zelf nemen.

Rijklaar maken

Nog een voorbeeld waarin de ondernemer anders denkt: ,,Met occasions heb je de keuze om ze rijklaar te maken voor je ze opnieuw aanbiedt of dit te doen nadat de auto is verkocht. Veel dealerbedrijven kiezen voor dit laatste. Maar mocht één van de andere Broekhuis-vestigingen een klant hebben voor een bepaald model dat wij hier als occasion hebben staan, dan verkopen wij die onderling door. Dan heeft onze werkplaats er al van geprofiteerd".

Het allermooiste aan zijn positie vindt Crum de ruggesteun die hij krijgt vanuit de groep. ,,Ik krijg echt alle vrijheid om mijn plannen waar te maken, waarbij ik mij niet druk hoef te maken om dingen die ik eigenlijk niet wil doen, maar die bij de meeste ondernemers wel op het bordje liggen: factureren, contracten aangaan voor bijvoorbeeld telefonie of vuilophaal, het regeldeel van personeelsbeleid, het zijn zaken die groepsgewijs worden geregeld. Ik kan mij toeleggen op het welzijn van mijn mensen, het klantcontact, netwerken en verkoop. Natuurlijk moet ik mijn plannen, die ik jaarlijks in een beleidsplan en begroting neerleg, wel waarmaken. Maar verder kan ik mij helemaal toeleggen op de leuke aspecten van ondernemen."