Nieuws Week van de Ondernemer

Advocaat/ondernemer Wim Anker: 'Wij hebben de regie, nooit de cliënt'

Advocaat Wim Anker en zijn tweelingbroer stonden bij hun geboorte al met 2-0 voor. ,,Dan moet je verdedigen, en dat zijn we geworden, verdedigers.” De advocaat stond op het podium van het MKB Ondernemerscongres en vertelde vol overgave over zijn onderneming en het strafrecht.

Vincent Krijtenburg 3 november 2019

Wim Anker MKBOC

Wim Anker als spreker op het MKB Ondernemerscongres. Foto: Maurice Vinken.

Wim Anker runt samen met zijn eeneiige tweelingbroer Hans het advocatenkantoor Anker & Anker in Leeuwarden. ,,Ik was de eerste en een kwartier later kwam broerlief. Terugkijkend op mijn leven waren dat de gelukkigste minuten van mijn leven”, zo drijft hij de spot met zijn broer. In werkelijkheid ziet hij de samenwerking als een grote meerwaarde voor de praktijk. ,,We doen alles samen en dat is de kracht van Anker & Anker.”

Verdachte worden kan iedereen gebeuren. Of je nu beroepscrimineel bent, of een keurige ondernemer in het mkb. Het is volgens Anker dus goed om je te realiseren dat een rechtbank beslist geen ver-van-je-bed-show is. ,,Je bent al verdachte bij een redelijk vermoeden van schuld.” Onder zijn clientèle bevinden zich directeuren, wethouders, burgemeesters, advocaten, artsen en politieagenten.

Twee procent rijontzegging

De advocaat is zelf succesvol ondernemer; al veertig jaar lang oefent hij zijn vak met hart en ziel uit. Sinds 2001 biedt zijn kantoor opleidingen voor advocaten die hun kennis willen vergroten op het gebied van straf(proces)recht. Zijn advocatenkantoor zit niet beslist op een A1-locatie, geeft Anker toe. Met name het ontbreken van een parkeerterrein is een tegenvaller. ,,Maar dat is geen probleem. 98 procent van de cliënten zit vast en de andere twee procent heeft een rijontzegging”, grapt Anker.

Anker & Anker telt 22 personeelsleden. Acht daarvan zijn jurist, zeven secretaresse, twee telefoniste en vijf chauffeur. De gebroeders Anker steken veel energie en tijd in de sollicitatieprocedure. Die is lang en zwaar en bestaat veelal uit zes tot zeven gesprekken. ,,Iedereen moet in de ploeg passen en de principes onderschrijven. Komen is blijven”. Het mag duidelijk zijn dat je bij dit bedrijf tekent voor levenslang. In de historie van het bedrijf vonden slechts twee mutaties plaats sinds 1991.

Drinken op kosten van de zaak

Eenmaal aan de slag blijft het bedrijf investeren in het personeel. Zo vinden er op gezette tijden ‘s avonds medewerkersbijeenkomsten plaats in een café. Op die avonden kunnen alle medewerkers hun hart luchten mocht dat nodig zijn. Ook is er ruimte voor 'ongedwongen ontspanning en drank op kosten van de zaak'. Hoe serieus dit genomen wordt, blijkt wel uit het feit dat ook de taxi wordt betaald. Ook voor de chauffeurs. ,,Het kost ons op jaarbasis tien- á twintigduizend euro, maar dat halen we eruit, want het blijft rustig op de zaak.”

Zo kent het kantoor wel meer personeelsactiviteiten die niet vanzelfsprekend zijn. Iedere vrijdagochtend zijn de acht juristen van dienst aanwezig om elkaars zaken te bespreken. Op die manier kijkt er altijd een andere specialist met een frisse blik naar een zaak. Iets wat volgens Anker de zaken ten goede komt.

"We moeten scherp en fel zijn, want het OM is een groot en machtig apparaat met 200 á 400 medewerkers. En wij? Wij hebben een secretaresse. Marjan.”

Wim Anker

Tijdens zijn presentatie tijdens het MKB Ondernemerscongres lichtte Wim Anker een aantal van zijn belangrijke uitgangspunten toe. ,,Uitgangspunt één is dat we verdachten bijstaan. Nooit slachtoffers en nabestaanden. Ze bellen ons vanuit het politiebureau, Huis van Bewaring of gevangenis. We moeten scherp en fel zijn, want het Openbaar Ministerie is een groot en machtig apparaat met 200 á 400 medewerkers. En wij? Wij hebben een secretaresse. Marjan.” Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen.

Poep door de brievenbus

De ruiten ingegooid, poep door de brievenbus en duizenden haatmails waren het resultaat van het aannemen van de zedenzaak met Robert M. in 2010. Het tweede uitgangspunt is dat Anker & Anker iedereen bijstaat en nooit een uitzondering maakt. Waarom? ,,Omdat in de grondwet staat dat eenieder recht heeft op rechtsbijstand. We geven het grondrecht handen en voeten. Bij ons is iedereen slechts een verdachte. Geen schurk, boef of beest. Wij staan alleen verdachten bij. Van jongeren van 14 jaar die een mobiel stelen tot drievoudige moord. En van heling van een fiets tot de zaak Robert M.”

De praktijk is belangrijker dan één zaak

,,Wij hebben de regie. Nooit de cliënt”, zo luidt het derde uitgangspunt. Omdat de praktijk belangrijker is dan één zaak, laat Anker de regie niet uit handen nemen. ,,Anker moet kwaliteit leveren, de rest bepaal ik. We zijn geen verlengstuk van de verdachte.” In het geval dat hij niet de gelegenheid krijgt om de regie te houden dan legt hij de verdediging neer. ,,Ook als het een goed betalende cliënt is.”

Wim Anker 2 MKBOC

Anti-marketing

Je ziet de juristen al naast de telefoon zitten als je het vierde uitgangspunt hoort. ,,De cliënt kiest ons en wij niet de cliënt. Wij doen niets. We wachten tot de cliënt belt”. Wellicht een onwennige opmerking in de oren van ondernemers die dag in dag uit met marketing en acquisitie bezig zijn. Anker maakt zich zorgen over de zogenoemde cowboys, die op eigen beweging naar het politiebureau sprinten, als een potentiële zaak zich aandient. Oneerlijke concurrentie. De Orde van Advocaten treedt daartegen niet hard genoeg op, stelt hij.

Anker in de bajes

Een één-tweetje langs het voetbalveld in Schiermonnikoog toont trouwens aan dat Anker reclame niet in zijn geheel schuwt. Op het reclamebord waarin hij investeerde staat: 'Leef niet als een monnik. Anker & Anker voor al uw misdrijven'. Concurrent Theo Hiddema liet er een bord naast plaatsen: 'Theo Hiddema, uw anker in de bajes'.

Laatste interessante uitgangspunt: Anker kijkt nooit naar het inkomen of vermogen van de verdachte. Onvermogende verdachten neemt hij dan ook aan als pro-deo zaak. Volgens hem zijn de tarieven die de staat hiervoor betaalt ver ondermaats. Door de lage vergoedingen gaat de omzet jaar op jaar achteruit. Dankzij het reizende circus van opleidingen voor mede-advocaten is het bedrijf alsnog winstgevend.