Nieuws Zzp
Johnny heeft het druk; hij is hoofdredacteur, vormgever, drukker én bezorger van de Eerdse Krant
Alles in een hand bij de Eerdse Krant: van tikken, drukken tot bezorgen, Johnny van Geffen doet het allemaal. Al vijftien jaar verschijnt er elke week een betaalde nieuwskrant in het dorp van amper 1400 inwoners. Hoe bestaat het?

Johnny van Geffen doet letterlijk álles bij de Eerdse Krant. Foto: Van Assendelft Fotografie
Soms snapt de hoofdredacteur/vormgever/drukker/bezorger het zelf ook niet. Dan kijkt Johnny van Geffen (54) op de vaste ‘vrijdag-relaxdag’ in zijn computer en is de krant voor volgende week soms nog helemaal leeg. Compleet blanco. ,,Toch lukt het elke week weer om hem gevuld te krijgen”, zegt hij, niet zonder trots in het Brabants Dagblad.
Krant en eigen bedrijf zijn goed voor elkaar
De Eerdse Krant is al vijftien jaar een begrip in het dorpje onder de rook van Veghel. Eerde is er blij mee, maar Van Geffen ook want voor zijn eigen drukkerij is het ook goed geweest. ,,Zonder de Eerdse Krant had ik het met mijn bedrijf waarschijnlijk niet gered.”
Zijn vele contacten in het dorp zorgen keer op keer voor nieuw drukwerk en opdrachten. In coronatijd zag het er even heel somber uit, maar Van Geffen heeft ook die zwarte periode overleefd.
Het eigen bedrijf Van Geffen Druk was er eerst. Een sprong in het diepe voor de graficus die hij van huis uit is. ,,Een groot avontuur want je weet natuurlijk niet of je kunt ondernemen.” Wel dus en al snel borrelde het idee op voor een eigen dorpskrant, een nieuwsblad. ,,Je had toen nog de Eerdse Klanken, maar die verscheen maar vijf keer per jaar. Te weinig om actueel te zijn.”
De Erpse Krant als voorbeeld
Zijn grote droom was een weekblad, maar was dat haalbaar voor een klein dorp als Eerde? Voor wijze raad ging hij te biecht bij Jeroen Vissers die met de Erpse Krant het goede voorbeeld gaf. Het sterkte hem in zijn idee dat zoiets ook in Eerde mogelijk moest zijn.
,,Ik ga het een jaar proberen en dan zie ik wel weer”, nam van Geffen zich voor. Het nul-exemplaar van de aankondiging voor het dorp – een dubbel A4’tje – drukte hij op een printertje dat hij nog had staan. ,,Dat kostte gelijk een hele cartridge inkt. Dus toen ben ik maar snel een zwart-witprinter gaan kopen.” En zo verscheen op 1 maart 2007 het eerste nummer van de Eerdse Krant. Vlak voor de zomerstop op 14 juli dit jaar zag nummer 665 het licht.
"Ik ben objectief maar probeer wel positief te blijven. Dat leer je wel in de loop der jaren"
Tikken is als schaatsen
Wie tikt hem vol, was voor de uitgever vanaf dag één een grote zorg. ,,Ik ben graficus, geen schrijver. Maar daar groei je heel snel in. Het is net als met schaatsen of fietsen: hoe meer je het doet, hoe beter het gaat.” En dus tikt hij, naast alle ingezonden nieuws en mededelingen, als hoofdredacteur elke week de Eerdse Krant grotendeels zelf vol.
Dat kan wel eens lastig zijn, als je zelf midden in het dorp woont en werkt. ,,Nee hoor. Ik kan alles schrijven wat ik wil, ook als bijvoorbeeld in de vergadering van de dorpsraad kritische dingen worden gezegd. Ik ben objectief maar probeer wel positief te blijven. Dat leer je wel in de loop der jaren. En als ik mijn eigen mening kwijt wil, kan ik altijd nog mijn column tikken.”
"Aan de krant kan ik soms wel zien of ik die week veel ander werk in de drukkerij heb gehad"
De eerste tien jaar was het blad gratis, sinds een jaar of vijf moet ervoor worden betaald. ,,Dat je dat durft, zei de een. Had je vanaf het begin moeten doen, riep een ander”, zegt Van Geffen terugkijkend. De overstap naar een betaald blad heeft in elk geval goed uitgepakt. Hoeveel mensen er in Eerde een abonnement van 35 euro per jaar hebben, wil hij liever niet zeggen. ,,Genoeg om lekker door te gaan.”
Nieuws is er genoeg, zo heeft hij ontdekt. ,,In de beginjaren hield ik altijd een paar pagina's met puzzels of sudoku's achter de hand maar die heb ik in al die jaren maar één keer nodig gehad. Het komt altijd goed.”
Hoeveel tijd hij in zijn krant steekt, kan hij niet zeggen. ,,Maar aan de krant kan ik soms wel zien of ik die week veel ander werk in de drukkerij heb gehad.” Het verschil tussen ‘weer een mooi krantje’ en ‘mwaah'.
Lees ook: Lars (20) en Jens (21) zijn nu al eigenaren van goed lopend bedrijf: Cloudpillo
‘Krantje’ is van heel Eerde
Van Geffen is bewust heel voorzichtig met internet. ,,Papier heeft nog steeds een grote waarde voor veel lezers. De kracht van een krantje is veel groter dan menigeen denkt.” Groter dan online, zo is zijn mening. Dat houdt hij zelf lekker in stand door bijzondere artikelen pas met enige vertraging online te zetten.
Als de krant op donderdag weer van de persen rolt, zorgt hij samen met zijn vader ook dat hij in heel Eerde en het buitengebied wordt bezorgd. ,,En daar haal je dan ook weer nieuws op.” Waarmee de cirkel weer rond is. ,,Het is niet ‘mijn krantje’ zeg ik altijd als ik ergens op word aangesproken. Het is onze krant. Van de makers, de gemeenschap én de adverteerders.”