Nieuws Zzp

Onvrede na tariefgrens voor flexwerkers in de zorg

Flexwerkers in de zorg zijn straks niet meer vrij om torenhoge tarieven te rekenen voor hun diensten. Hun prijs moet 'in redelijke verhouding staan' tot die van een medewerker in dienst. Belangenclubs en regeringspartijen VVD en D66 zijn onaangenaam verrast.

Edwin van der Aa (AD) 13 februari 2020

Onvrede tariefgrens flexwerkers zorg

De zorg telde in 2018 in totaal 188.000 flexwerkers, zo'n 15 procent van het totaal, schrijft AD. Het gaat om mensen met flexibele contracten en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Hun aantal steeg in de sector Zorg en Welzijn met 13 procent tussen 2010 en 2018.

Het kabinet is bezorgd over deze ontwikkeling. 'De toename van het aantal flexwerkers bij ziekenhuizen, ggz-instellingen of in de ouderenzorg leidt tot risico's in termen van continuïteit, kwaliteit of hogere kosten', schrijven de bewindslieden op Volksgezondheid.

Lees ook: Banengroei: werkgeversorganisaties benadrukken belang flexibiliteit

Kosten bijna verdubbeld

De kosten rijzen de laatste jaren de pan uit door de flexkosten: ze zijn bijna verdubbeld in de gehandicaptenzorg en de ggz. In de verpleeg- en thuiszorg bedroeg de stijging bijna 55 procent, bij de ziekenhuizen 23 procent. Dure bemiddeling zorgt voor hogere tarieven. Het kabinet grijpt in omdat het om publieke gelden gaat. 'De instelling en cliënt zijn gebaat bij voldoende medewerkers tegen een redelijk en passend loon of uurtarief.'

Er gaat een nog te bepalen maximumtarief komen, waarin de kosten voor pensioenopbouw en de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zitten. Het ministerie van Volksgezondheid zal met werkgevers en werknemers kijken naar werkafspraken. Tegelijk wordt de optie onderzocht om het tarief aan een maximum te binden.

'Heel bijzondere visie' van kabinet

Uit een enquête van SoloPartners, de brancheorganisatie voor zelfstandige zorgprofessionals, blijkt dat flexwerkers nu gemiddeld een tarief hanteren van 42 euro per uur. Lex Tabak, specialist ondernemerschap in de zorg, vindt de visie van het kabinet 'heel bijzonder'. Hij heeft berekend dat zzp'ers helemaal niet duurder zijn als het ziekteverzuim wordt meegerekend.

"Een wettelijk maximumtarief voor zzp'ers zien wij echt niet zitten en ik betwijfel ook of dat juridisch zomaar kan"

Marijke van Beukering, D66

Zelf de prijs bepalen

Regeringspartij VVD is niet blij met het kabinetsplan voor een maximumtarief. ,,Minister De Jonge stelt nu de flexwerkers ter discussie, terwijl zij op dit moment bijdragen aan de oplossing'', vindt Kamerlid Kelly Regterschot. ,,Ik zie liever dat De Jonge zich inzet om de banen van zzp'ers weer aantrekkelijk te maken, waardoor mensen definitief kiezen voor de zorg.''

Ook D66 is kritisch. ,,Een wettelijk maximumtarief voor zzp'ers zien wij echt niet zitten'', stelt Kamerlid Marijke van Beukering. ,,En ik betwijfel ook of dat juridisch zomaar kan. Dat zijn namelijk ook ondernemers, die zelf hun prijs mogen bepalen.''