Nieuws Actueel

Arnhemse vliegende dieren plotseling wereldwijde hit

Filmpje met werken van kunstenaar Bart Jansen zijn miljoenen keren bekeken, zo schrijft De Gelderlander.

Piet Venhuizen | Foto: Rolf Hensel 1 augustus 2016

Vogeldrone 1065

Ook bij Al Jazeera stonden ze er gisteren van te kijken: een filmpje van de vliegende dieren van Arnhemmer Bart Jansen was 24 uur na plaatsing op de Facebookpagina van het televisiestation al meer dan 14 miljoen keer bekeken. Meer dan 60.000 mensen reageerden erop en het filmpje werd bijna 150.000 keer gedeeld.

Bart Jansen zelf is ook verbaasd en uiteraard zeer tevreden. Al is hij wel het een en ander gewend. Toen hij in 2012 op de Amsterdamse KunstRAI zijn tot drone omgebouwde kat Orville presenteerde, hing de hele wereld aan de telefoon. De hype over het beest met aan elke poot een propellor duurde vijf dagen. Maar ook nadien is het bijzondere huisdier nog regelmatig in de publiciteit geweest. "Omdat mijn kat genoemd was naar de eerste vliegenier Orville Wright, dacht ik: laten we eens kijken of we hem kunnen laten vliegen. Arjen Beltman, die technisch beter onderlegd is dan ik, hielp me erbij."

KarkassenJansen had in 2007 al het 'aangereden dierenboek' gemaakt van platgereden karkassen die hij van de straat had gepeld. "Ze liggen als pizza's op elkaar. Het stinkt wel een beetje. Een vos als centerfold heb ik helaas niet kunnen vinden", vertelt hij.

Wat lag er meer voor de hand dan ook met het ontzielde lichaam van Orville iets moois te doen? "Begrijp me goed, ik maak geen dieren dood", zegt hij, als reactie op de velen die hem gebrek aan eerbied verwijten. "Ik raap alleen op wat deze maatschappij achterlaat. Die dode kat, om wie ik heus twee dagen heb gerouwd, is het resultaat van menselijk handelen."

Omdat de meeste mensen niks hebben tegen het slachten van kippen, maakt Jansen inmiddels ook 'kiptrofeeën': achterkanten van kippen, met poten en al, op een bordje aan de muur. "Je hebt toch ook jachttrofeeën? Dit is voor mensen die van kip houden."

VliegindustrieOok zijn vliegindustrie heeft zich verder ontwikkeld. Samen met Beltman heeft hij inmiddels karkassen van een struisvogel, ratten en een haai omgevormd tot vliegend object. De Copter Company heet hun half serieus bedoelde bedrijfje, dat sinds kort zijn eerste klant heeft: een Amerikaanse dame die haar aan kanker lijdende troetelhondje na zijn dood tot drone wil bevorderen. "We moeten nog een prijsje maken", zegt Jansen.

Vogels postuum laten vliegen, daaraan doet hij niet. Daar is niks aan. "Dan vind ik ons volgende project interessanter. Na de zomer presenteren we in de vijver van kasteel Zijpendaal in Arnhem 'Das Boot': een dode das die we hebben omgebouwd tot duikboot. Je ziet dat we ook in andere elementen thuis zijn dan de lucht."

KoeHoogtepunt moet te zijner tijd een vliegende koe worden. Het karkas is er al en ligt bij de preparateur. "We willen er zelf in gaan vliegen. Dat is toch de ultieme droom van de mens: vliegen als een vogel door de lucht."%VIDEOWIDGET%