Nieuws Actueel

Biotechbedrijf Biogen uitblinker op hoger Wall Street, Apple zakt

Biogen is woensdag op de beurs in New York miljarden dollars meer waard geworden. Het biotechnologiebedrijf won bijna 40 procent aan beurswaarde na de bekendmaking van positieve resultaten van een onderzoek naar een alzheimer-medicijn dat het bedrijf met het Japanse Eisai heeft ontwikkeld. De graadmeters in New York sloten met duidelijke winsten. Techconcern Apple stond bij de zakkers. Verder gingen olieprijzen sterk omhoog.

ANP 28 september 2022

ANP280922256 1

Uit een groot internationaal onderzoek bleek volgens Biogen dat het middel lecanemab de achteruitgang bij patiënten met alzheimer significant vertraagt. Dankzij die resultaten ligt het in de lijn van de verwachtingen dat het medicijn binnen afzienbare tijd wordt goedgekeurd voor de verkoop. Branchegenoot Eli Lilly ging in het kielzog van Biogen bijna 7,5 procent omhoog. Ook dit bedrijf ontwikkelt een alzheimer-medicijn. Eerder vielen in Europa ook al winsten te noteren bij sectorgenoten.

Apple daalde 1,3 procent. Het technologieconcern ziet volgens persbureau Bloomberg af van eerdere plannen om de productie te verhogen van zijn nieuwste model iPhone. De vraag naar de smartphones is lager dan verwacht. Verder won Amazon 3,2 procent. Het techconcern is steeds meer actief op het gebied van wellness, beveiliging en de auto-industrie. Dat kwam naar voren tijdens de jaarlijkse presentatie van het bedrijf dat toch vooral bekendstaat als webwinkelgigant.

Lyft

Lyft kon ook op belangstelling rekenen. Het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app kondigde aan voorlopig geen nieuw personeel meer aan te nemen met het oog op de slechtere economische tijden. Het techbedrijf steeg 2,4 procent. Entertainmentconcern Walt Disney kondigde aan vier pretparken in Florida te sluiten vanwege orkaan Ian. Het aandeel steeg evenwel 3,7 procent. Streamingdienst Netflix won dik 9 procent na een adviesverhoging.

De Dow-Jonesindex sloot na een weifelende start met een duidelijke winst van 1,9 procent op 29.683,74 punten. De brede S&P 500 dikte krap 2 procent aan tot 3719,04 punten en techbeurs Nasdaq steeg 2,1 procent tot 11.051,64 punten.

Een vat Amerikaanse olie werd 4,4 procent duurder op 81,97 dollar. Brentolie steeg 3,3 procent in prijs tot 89,09 dollar per vat. De prijzen gingen omhoog door de escalatie in het energieconflict met Rusland en afnemende Amerikaanse voorraden. Dat zorgt mogelijk voor krapte in de nabije toekomst. De euro was 0,9585 dollar waard, tegen 0,9574 dollar bij het slot in Europa.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws